Čega bi svet trebalo da se plaši ove 2018? – Bankar.rs
ANALIZESLIDER

Čega bi svet trebalo da se plaši ove 2018?

Iako je svetska ekonomija ostvarila oporavak u 2017, nekoliko “tmurnih oblaka” moglo bi da pomrači perspektive rasta u 2018, saglasni su kineski analitičari.

– Jedan od činilaca koji se krije iza prošlogodišnje ekonomske snage je taj što jedva da je bilo ijednog takvog ‘tmurnog oblaka’ – kaže istraživač Kineske akademije za društvene nauke (CAS S) Džang Ming, a prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Bitkoin će rasti do 60.000 $, a onda će naglo pasti

– Sama činjenica da se rizici nisu materijalizovali, ne znači nužno da oni i ne postoje – dodaje on.

Prema njegovom mišljenju, postoji bar šest događaja koji mogu da ugroze oporavak globalne ekonomije, pri čemu najveće neizvesnosti dolaze iz sfere politike. Dugotrajno rivalstvo globalnih i regionalnih sila na Bliskom istoku bi, smatra Džang, moglo da se iskomplikuje, pojačavajući tako pritisak na kretanje globalnih cena nafte.

Sve se desilo preko noći: Princ digao cene, kralj narod teši bonusima

Izbori u Italiji bi, takođe, mogli da proizvedu neke nepredvidive događaje, kao što je, na primer, njen izlazak iz evrozone ili ulazak u docnju sa isplatom investitora po osnovu trezorskih zapisa, što bi ugrozilo oporavak u Evropi, navodi kineski analitičar.

Iako antiglobalizacijsko raspoloženje nije sprečilo vodeće svetske ekonomije da ostvare benefit od trgovine u 2017., DŽang je mišljenja da bi bilo kakva promena u trgovinskoj politici Trampove administracije mogla da ugrozi globalni rast.

Ekonomija SAD je do nedavno održavala inflaciju na niskom nivou, a njen iznenadni skok bi mogao da ubrza korake američke Uprave federalnih rezervi (Fed) na planu povećanja kamatnih stopa i smanjenja programa podsticaja.

Kupci se uplašili poreza na dizel vozila: Prodaja kola pala rekordno

Takvi incidenti, iako malo realni, mogli bi, kako kaže, da uspore ekonomski rast SAD i da imaju domino efekat na ostatak sveta, ali i da “stave tačku” na devetogodišnji optimizam na američkom tržištu akcija.

 – Jednom kada američka berza padne, to će imati negativan efekat na cene aktiva u drugim državama i ograničiće potrošnju u SAD, koja je najvažniji pokretač oporavka – objašnjava Džang.Brže povećanje kamata u SAD od očekivanog dovelo bi do jačanja dolara, što bi rezultiralo odlivom kapitala i deprecijacijom valuta u nekim zemljama u razvoju. Globalna ekonomija će, prema procenama kineskog CAS S-a, ove godine porasti za 3,5 odsto, što je nešto niže u odnosu na projekciju Međunarodnog monetarnog fonda od 3,7 odsto.

– Niže projekcije su odraz naše zabrinutosti zbog problema kao što su mehur cena nekretnina, visok nivo duga i geopolitički sukobi – izjavio je Jao Džidžong, još jedan od istraživača iz CAS S-a.

Tags
Back to top button