Strah od recesije spustio cene nafte – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Strah od recesije spustio cene nafte

Cene nafte spustile su se na međunarodnim tržištima ispod 118 dolara budući da su podizanje kamatnih stopa i najava strože monetarne politike u evrozoni podstakli strah od recesije i slabije potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu je cena barela u petak nakon podne bila niža 2,19 dolara nego na zatvaranju u četvtak i iznosila je 117,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,56 dolara nižoj ceni, od 116,81 dolara, prenosi SEEbiz.

Tržišta su se na kraju sedmice fokusirala na podizanje ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za tri četvrtine postotnog boda kako bi se obuzdala inflacija.

I Evropska centralna banka (ECB) najavila je da će zbog inflacije podići kamatne stope u julu četvrtinu postotnog boda. Dodali su da bi ih ponovo mogli podići u septembru, možda i više.

Zaoštravanje monetarne politike zabrinulo je trgovce koji strahuju od recesije i smanjene potražnje za gorivom.

„U proteklim danima je makroekonomsko okruženje prevagnulo nad faktorima usko vezanima za naftu“ ocenio je Kalum Mekferson (Callum Macpherson) iz Investeca.

„Budući da je šire tržište zaokupljeno kamatnim stopama i inflacijom, i narativ na tržištu nafte mogao bi se više fokusirati na cenovnu dostupnost nego na snabdevanje“, dodao je Mekferson.

Strah od recesije potisnuo je u drugi plan američke sankcije kineskim, iranskim i kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koje su pomagale u izvozu iranskih petrohemikalija.

Američka vlada poručila je da će, paralelno diplomatskom angažmanu na oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu, i dalje koristiti sankcije kako bi ograničila iranski izvoz nafte, naftnih proizvoda i petrohemikalija.

Analitičari procenjuju da bi ukidanje sankcija povećalo snabdevanje svetskih tržišta milion barela dnevno.

„Tržište je proteklih meseci pratilo pregovore Zapada i Irana u očekivanju da će nuklearni sporazum biti obnovljen. Sankcije su fokus ponovo usmerile na kontinuirane probleme u snabdevanju“, objasnili su u belešci analitičari ANZ Researcha.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak koštao 119,24 dolara, što znači da je bio jeftiniji 1,83 dolara nego dan ranije.

Izvor: Biznis.rs

 

Tags
Back to top button