NALED: Oko 70.000 neregistrovanih firmi ostalo bez podrške države – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

NALED: Oko 70.000 neregistrovanih firmi ostalo bez podrške države

Pomoć države privrednim subjektima tokom vanrednog stanja neće moća da dobije oko 70.000 neregistrovanih radnji i firmi, prema proceni NALED-a.

Najviše su time oštećeni njihovi radnici, ocenjeno je na prvoj onlajn pres konferenciji NALED-a, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja stavova građana o sivoj ekonomiji.

Prema NALED-ovom istraživanju, koje je sproveo Ipsos uz podršku Nemačke razvojne saradnje, polovina građana smatra da je siva ekonomija najzastupljenija upravo u radnim odnosima – neprijavljivanje radnika, isplaćivanje zarade na ruke i neuplaćivanje doprinosa.

Ipak, 59 odsto ne bi prijavilo poslodavca inspekciji, najviše iz straha da ne ostanu bez posla.

Svest o štetnosti sive ekonomije ima 76 odsto ispitanika, koji su rekli da ona nije opravdana, ali su i dalje nedovoljno spremni da sami doprinesu suzbijanju.

Da je obim sive ekonomije smanjen u prethodnih godinu dana smatra 51 procenat građana i Tržišnu inspekciju vide kao najzaslužniju za taj rezultat.

Na konferenciji je istaknuto da su javne kampanje dobar pokretač građana na akciju, što potvrđuje 48 posti ispitanika, kao i da je važna edukacija, posebno među učenicima, kako bismo dobili generacije sa višim nivoom poreske kulture.

Gotovo polovina građana (48%) smatra da je uzimanje fiskalnog računa najefikasniji način da doprinesu suzbijanje sive ekonomije, ali čak 71 procenat ne bi prijavilo objekat u kojem ne dobiju račun. Građani ukazuju da su u izdavanju računa najmanje revnosni saloni lepote i automehaničari, a najodgovorniji trgovci, a 53 odsto dodaje da bi sva prodajna mesta trebalo fiskalizovati.

Bezgotovinska plaćanja kao efikasan način suzbijanja sive ekonomije su sve zastupljenija. Korišćenje kartica povećano je za osam procenata i sada svaki drugi ističe da upotrebljava karticu jer je to lakši način plaćanja.

Tags
Back to top button