Tridesetoro uhapšenih zbog korupcije – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDER

Tridesetoro uhapšenih zbog korupcije

Među uhapšenima su i bivše odgovorno lice Apoteke Pančevo, bivši funkcioner „Jugobanke” AD Kosovska Mitrovica, članovi kreditnog odbora za pravna lica „Srpske banke”, više odgovornih lica i zaposlenih u različitim privrednim društvima.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija uhapsili su 30 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2010. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela, kojima su budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za oko 21,5 miliona evra, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Akcije suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, sprovedene su na teritoriji policijskih uprava Čačak, Beograd, Zrenjanin, Požarevac, Smederevo, Jagodina i Novi Pazar.

Policija je razotkrila i uhapsila i osam članova organizovane kriminalne grupe koji se sumnjiče da su od januara 2016. do juna 2017. godine, kroz simulovane poslove, „izvukli“ iz preduzeća sa teritorije Srbije više od 1,4 milijarde dinara i tim firmama omogućili utaju poreza od 200 miliona dinara.

Među uhapšenima su i bivše odgovorno lice Apoteke Pančevo, bivši funkcioner „Jugobanke” AD Kosovska Mitrovica, članovi kreditnog odbora za pravna lica „Srpske banke”, više odgovornih lica i zaposlenih u različitim privrednim društvima.

Takođe, policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv 43 osobe, među kojima su tri policijska službenika, 10 carinskih službenika, advokat, odgovorno lice Ustanove Gitarijada Zaječar, odgovorna lica Koncerna „Farmakom M.B. Šabac”.

Mreža firmi za „izvlačenje” novca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, uhapsili su osam članova organizovane kriminalne grupe, osumnjičene da su od januara 2016. do juna 2017. godine, kroz simulovane poslove, omogućili za više privrednih društava sa teritorije Srbije utaju poreza od dvesta miliona dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca uhapšeni su N.A. (1986), O.A. (1990), V.A. (1987), O.L. (1978), V.N. (1979), M.M. (1969), S.S. (1978) i G.V. (1966). Za organizatorom ove kriminalne grupe raspisana je međunarodna poternica.

Postoje osnovi sumnje da je organizator ove grupe, od januara 2016. do juna 2017. godine, u saradnji sa ostalim članovima, organizovao mrežu privrednih subjekata koja su formalno bila registrovana na ime drugih fizičkih lica, a čijim su poslovanjem i radom faktički upravljali članovi organizovane kriminalne grupe.

Privredna društva su, kako se sumnja, osnovana za potrebe ‘„izvlačenja” gotovog novca sa računa pravnih lica sa teritorije Srbije i na osnovu simulovanih poslovnih odnosa članovi grupe „izvukli” su iz tih preduzeća više od 1,4 milijarde dinara.

Članovi organizovane kriminalne grupe, od tog novca, kako se sumnja, zadržali su na ime ugovorene provizije više od 44 miliona dinara, a kroz simulovane poslove omogućili su tim pravnim licima da izbegnu plaćanje pripadajućih poreza i doprinosa za više od 200 miliona dinara.

Novac su potom, kako se sumnja, članovi organizovane kriminalne grupe vraćali u legalne tokove, kupovinom skupocenog stana i putničkog automobila. Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, a kriviča prijava u redovnom postupku podneta je protiv još 17 osoba, odgovornih lica privrednih društava.

Uhapšeni zbog zloupotreba u bankama

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su bivše odgovorno lice izvršnog odbora „Jugobanke” AD Kosovska Mitrovica D.K. (1952), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

D.K. se tereti da je iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja, po prethodno fiktivno sprovedenom postupku za prikupljanje i ocenu ponuda ovlašćenih kuća za transport novca, sa drugoosumnjičenim, za kojim je raspisana potraga, zaključio ugovor o pružanju usluga prenosa novca.

Osumnjičeni D.K. se tereti da je na taj način, bez znanja i saglasnosti članova izvršnog odbora banke, suprotno Zakonu o bankama i Statutu banke, oštetio „Jugobanku“ za oko 3,9 miliona dinara.

Drugoosumnjičenom, koji je bio zaposlen u banci, na teret se stavlja i da je od januara 2016. do marta 2017. godine proneverio 67.089.816 dinara, tako što novac koji mu je bio poveren u rad nije predavao u trezor Narodne banke Srbije, već ga je zadržavao za sebe. Osumnjičeni D.K. je uz krivičnu prijavu priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su pet osoba, osumnjičenih da su kao članovi Kreditnog odbora za pravna lica „Srpske banke” odobravali kredite pravnim licima, iako su znali da ta lica nisu kreditno sposobna i da nisu ispunjeni uslovi u pogledu sredstava obezbeđenja naplate.

Zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su odgovorno lice Kreditnog odbora za pravna lica „Srpske banke“ I.M. (1966), zamenik odgovornog lica tog odobora S.J. (1968) i članovi tog tela R.Ć. (1956), B.V. (1954) i B.Š. (1977).

Osumnjičeni se terete da su kao članovi Kreditnog odobra donosili odluke o odobravanju kredita – plasmana većem broju privrednih društava, kao i predloge Odluke o odobravanju kredita „Koncernu Farmakom MB” doo Šabac i „Koncernu Farmakom MB – Fabrika akumulatora” AD Sombor, iako za njihovo odobravanje nisu postojali opravdani uslovi u pogledu kreditne sposobnosti klijenata i sredstava obezbeđenja naplate.

Osumnjičeni su na taj način, suprotno Zakonu o bankama, Odluci o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke i odredbama Strategije za upravljanje rizicima i upravljanje kapitalom Banke, oštetili „Srpsku banku” za 1,8 milijardi dinara, za koliko je Koncernu „Farmakom MB” pribavljena imovinska korist.

Osumnjičeni za malverzacije na površinskim kopovima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su bivše odgovorno lice površinskih kopova „Drmno” Z.S. (1968) i još dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje isprave.

Pored Z.S., uhapšeni su i odgovorno lice auto-transportnog preduzeća „Stevanović” M.S. (1971) i rukovodilac u toj firmi J.S. (1984), dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv bivšeg rukovodioca površinskih kopova „Drmno”, zaposlenog u auto-transportnom preduzeću „Stevanović” i pomoćnika odgovornog lica društvenog preduzeća „TE KO Kostolac”.

Osumnjičeni se terete da su tokom 2015. i 2016. godine u postupku javne nabavke usluga angažovanja pomoćne mehanizacije na sanaciji dela unutrašnjeg odlagališta PK „Drmno”, najpre vršili neosnovanu izmenu konkursne dokumentacije i uvećavali potrebno angažovanje, da bi po zaključenju Ugovora sačinjavali falsifikovanu dokumentaciju u kojoj su prikazivali veći broj radnih sati od stvarno izvedenih.

Navedene nezakonitosti, kako se sumnja, nisu bile evidentirane od strane nadzornog organa. Na taj način osumnjičeni su oštetili „TE-KO Kostolac” za više od 30.000.000 dinara. Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zranjaninu uhapsili su bivšeg trgovačkog agenta M.B. (1972), osumnjičenog da novac koji je dobio za prodaju proizvoda nije uplaćivao privrednom društvu za koje je radio, već zadržavao za sebe. Na taj način M.B. je kako se sumnja, neneo štetu toj firmi od 150.000 evra.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba službenog položaja, osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu uhapsili su vršioca dužnosti odgovornog lica akcionarskog društva „Mlekara Plana” B.P. (1959), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja i neuplaćivanje poreza po odbitku.

Postoje osnovi sumnje da B.P, sa još jednim licem protiv koga je podneta krivična prijava u redovnom postupku, od marta 2014. do avgusta 2016. godine, prilikom isplate zarade radnicima nije uplaćivao obračunate poreze i doprinose čime ih je oštetio za 15.052.000 dinara i uskratio im pravo na zdravstveno osiguranje.

Sekundarne sirovine nisu prikazivane u knjigama

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su odgovorno lice preduzeća „Metalik-Smederevo” LJ.A. (1970), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave. Postoje osnovi sumnje da je LJ.A. od februara do maja 2016. godine nabavio sekundarne sirovine, koje nije prikazao u poslovnim knjigama.

U cilju prikrivanja krivičnog dela, kako se sumnja, LJ.A. je nabavio falsifikovane fakture koje su navodno bile izdate od jednog preduzeća za reciklažu, u vrednosti od 12.209.300 dinara. Na ovaj način, pošto nabavka sirovina nije bila prikazana i obračunata u poreskim prijavama, osumnjičeni je budžet Srbije oštetio za 1.320.766 dinara.

LJ.A. je uz krivičnu prijavu priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, a protiv tri osobe od kojih je nabavljao sirovinu biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su ovlašćeno lice za zastupanje privrednog društa „Reciklažni centar-prerada” i „Total sirovina promet” Z.R. (1971), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je Z.R. od 2012. do kraja 2014. godine, kao zastupnik privrednih društava „Reciklažni centar-prerada” i „Total sirovina promet“ sa njihovih računa, na osnovu falsifikovanih otkupnih listova, podigao 18.087.609 dinara. Taj novac, kako se sumnja, nije prikazan kao prihod u poreskim prijavama, pa je osumnjičeni na taj način oštetio budžet Srbije za 3.445.639 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru uhapsili su A. K. (1993) iz Tutina, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Sumnja se da je A.K. registrovao poljoprivredno gazdinstvo sa 8.216 grla goveda.

Sumnja se da je A.K. prodao 8.085 grla goveda, što nije evidentirao u poslovnim knjigama i na taj način izbegao plaćanje poreza od 76.978.283 dinara,za koliko je oštetio budžet Srbije. Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu uhapsili su J. E. (1977), bivše odgovorno lice Apoteke „Pančevo“ iz Pančeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je J. E. 31. avgusta 2015. godine, prethodno snizivši cene, prodala više vrsta lekova i farmaceutskih proizvoda privrednom društvu „Lekovit“ iz Šapca, da bi tokom septembra 2015. godine, od ovog društva kupila 39 lekova iste vrste, ali po uvećanoj ceni.

Sumnja se da je na ovaj način pričinila štetu Apoteci „Pančevo“ u ukupnom iznosu od 1.144.292 dinara. Osumnjičena je uz krivičnu prijavu privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu.

Malverzacije sa šumskom građom

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju uhapsili su B. M. (1959), stečajnog upravnika AD „Masurica” u stečaju u Surdulici, V. F. (1961), republičkog šumarskog inspektora, G. R. (1961), šumarskog inžinjera i G. D. (1974), čuvara šume, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je tokom 2016. godine V. F. sačinjavao falisifikovane zapisnike i rešenja kojima je nalagao i omogućio B. M. sklapanje Ugovora o sanaciji šume i prodaje drvne mase I. S., iako je znao da navedena parcela nije vlasništva AD „Masurica” već SO Surdulica.

Seča šume izvršena je na osnovu izrađenog projekta G. R. koji nije imao odgovarajuće licence i položeni državni ispit za izradu istog i to u znatno većoj površini nego što je predviđeno. U cilju prikrivanja krivičnog dela od strane G. D., kako se sumnja, sačinjavane su propratnice, čime se pokušala legalizovati posečena šuma.

Sumnja se da su na ovaj način osumnjičeni omogućili da se više poseče 1,01 hektara, odnosno oko 200 m3 u vrednosti oko 1.000.000 dinara. Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini uhapsili su Ž. J. (1973) i V. Č. (1979) iz Stare Pazove, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela prevara i falsifikovanje isprave.

Postoje osnovi sumnje da su oni, 20. oktobra 2017. godine, u filijali banke „Inteza” u Beogradu, na osnovu falsifikovanog ovlašćenja, doveli u zabludu šalterskog radnika banke kome su predali naloge za prenos u koje su uneti neistiniti podaci da preduzeće „Spasić” DOO iz Ćuprije, nalaže da se sa računa svog preduzeća izvrši prenos novčanih sredstava na račun V.Č. u iznosu od 485.000 dinara. Na ovaj način su, kako se sumnja, sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a preduzeću „Spasić” DOO pričinili štetu. Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

Iz policijske stanice nestalo pet pištolja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica Koncern „Farmakom M.B. Šabac” i odgovornog lica Koncern „Farmakom M.B. – Fabrike akumulatora” ad Sombor, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi u saizvršilaštvu.

Sumnja se da su oni, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za Koncern, tokom 2012. godine sačinjavanjem neistinite lager liste gotovih proizvoda koji su predstavljali zalog za kredit, doveli u zabludu predstavnike oštećene „VTB” J.S.C. banke Beograd (bivša Moskovska banka).

Nakon neispunjavanja svojih ugovornih obaveza od strane Koncerna, banka nije mogla da naplati u celosti svoja potraživanja jer gotovi proizvodi nisu ni proizvedeni. Na taj način Koncernu su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 45.708.194 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv trojice policijskih službenika Policijske uprave Sremska Mitrovica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da policajci tokom 2016. godine nisu preduzeli mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi obezbedili pet pištolja oduzetih od građana po različitim osnovama, za koje je bilo potrebno pokretanje i vođenje upravnog postupka u Policijskoj upravi Sremska Mitrovica. Ovo oružje je nestalo iz službenih prostorija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv 10 carinskih službenika, od kojih su dvojica odgovorna lica Carinske ispostave Skladišta, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Postoje osnovi sumnje da dvojica odgovornih lica, od 1. januara 2015. do 1. aprila 2016. godine, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice svojih službenih ovlašćenja, nisu kontrolisali postupanje ostalih osumnjičenih koji su vršili carinski nadzor robe – kontejnera sa robom poreklom iz Kine namenjene pijačnoj prodaji, suprotno raspisima – obaveznim uputstvima o načinu vršenja nadzora, iako su znali i bili upoznati sa raspisom, kao i načinom postupanja sa kineskom pijačnom robom.

Sumnjiv carinski nadzor robe

Oni su, kako se sumnja, vršili carinski nadzor u 112 slučajeva bez detaljnog pregleda robe čime bi utvrdili njenu stvarnu količinu i broj komada, pa samim tim dati podaci i roba činjenično nisu bili usaglašeni. Na ovaj način osumnjičeni su omogućili da u Srbiju uđe 294.753 kilograma robe, za koju nisu plaćeni porez i carina i time oštetili budžet za više od 1,5 miliona dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, u saradnji sa Poreskom policijom, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica UTP Srbija TIS Zaječar, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo poreska utaja.

Postoje osnovi sumnje da je ona, od 1. januara 2012. do 31. marta 2017. godine potpisala i overila nadležnom poreskom organu poreske prijave o utvrđenom porezu na imovinu sa umanjenim podacima u rubrikama za korisne površine nepokretnosti i praznim rubrikama za površinu zemljišta na koje se plaća porez.

Osim toga, osumnjičena je podnela prijave za naknadu za unapređenje životne sredine sa unetim umanjenim podacima u rubrikama za korisne površine nepokretnosti. Na ovaj način budžet grada Zaječara oštećen je za 5.654.107 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, u saradnji sa Poreskom policijom, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica ustanove Gitarijada Zaječar, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

Sumnja se da on, od 4. jula 2015. do 30. novembra 2016. godine, u zakonskom roku nije podneo evidencionu prijavu za PDV nadležnom poreskom organu o ostvarenom prometu, a zaposlenom radniku nije obračunao i uplatio doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Na ovaj način budžet Republike Srbije je oštećen za 456.186 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv jednog advokata, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba poverenja.

Postoje osnovi sumnje da je tokom 2017. godine kao advokat, zastupajući imovinske interese jedne osobe u procesu pred Osnovnim sudom u Jagodini, zloupotrebio ovlašćenje tako što je 1.000 evra, koje mu je dao oštećeni za plaćanje sudskih taksi, prisvojio za sebe.

 

Izvor: politika.rs

Tags
Back to top button