Korona trese ekonomiju, gde je Srbija “najslabija”? – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUIMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Korona trese ekonomiju, gde je Srbija “najslabija”?

Glavna i odgovorna urednica magazina “Biznis” i “Ekonometar”, Radojka Nikolić, rekla je za RTS da će pad BDP-a ove godine na svetskom nivou iznositi 6 odsto ili 8,7 za EU. Srbija je najviše pogođena u oblasti mašinske i autoindustrije, a tu su turizam i saobraćaj, rekla je Nikolićeva.

Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond nedavno su objavili sumorne prognoze o uticaju pandemije na evropsku ekonomiju – prognozira se najteži pad od Drugog svetskog rata.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Radojka Nikolić je rekla da se takav pad brzo oseti svuda pa i ovde.

Prognozirani pad ove godine na svetskom nivou iznosiće 6 odsto ili 8,7 za EU.

“To su ogromni potresi i kada se uključi i sledeća godina, rast od 4 do 6 odsto, i dalje će ostati minus, pa se povratak na nivo iz 2019. godine koja je označena kao uspešna, očekuje tek 2022. godine”, istakla je  Nikolićeva.

“Imamo dve izgubljene godine, što je loše za nedovoljno razvijene ekonomije kao što je naša”, ukazala je ona.

Nikolićeva podvlači da se potres najviše oseća u turizmu i u saobraćaju, kao i kod naftnih kompanija.

“Kada se pogleda dalje po sektorima – reč je o mašinskoj i autoindustriji i to je deo gde smo mi pogođeni jer su izvoznici Smederevska železara i Fijat. Na listi od 10 najvećih izvoznika su strane kompanije koje posluju u Srbiji, osim Petrohemije”, ukazala je Nikolićeva i dodala da sva strana preduzeća zavise od matičnih kompanija.

Podseća da je Železara jednu peć ugasila jer nema potražnje za čelikom. Radnici “Fijata” su bili na odmoru, mada se sada deo radnika vratio.

“Slika je loša, ekonomska budućnost nije sjajna za ovu godinu i oporavak neće moći da nadoknadi ono što smo izgubili”, istakla je glavna i odgovorna urednica magazina “Biznis” i “Ekonometar”.

Govoreći o pomoći privredi, Nikolićeva kaže da je Srbija preduzela mere slične onima koje su preduzele i druge države, a da je suština pomoći bila da se održi likvidnost kompanija, da ima novca u poslovanju.

Smatra da je sektorima koji su bili najviše pogođeni potrebena dodatna pomoć, ali napominje da će se država zbog navedenih mera zadužiti 7 milijardi evra, čime se povećava javni dug i poništavaju uštede od ranije.

“Zadužuju se sve države sveta, dozvoljeno je da se ide na taj način u zaduživanje i održavanje proizvodnje”, istakla je ona.

Govoreći o rešenju za zaposlene u turizmu, Nikolićeva kaže da će mnoge turističke agencije nestati.

“Doći će u problem oni koji su koristili minimalce, imali su obavezu da ne otpuštaju radnike do novembra, situacija je nepovoljna za čitav sektor”, ukazuje Nikolićeva.

Tekstilna industrija je mnogo pogođena, ukazuje Nikolićeva i dodaje da smo imali ubrzani razvoj industrije sa 100.000 zaposlenih.

“Proizvodnja maski ne može da nadoknadi čitave kolekcije odeće. Na primer Inditeks, čuveni lanac u okviru kojeg je i Zara, odlučio je da zatvori mnoge prodavnice, nema tržišta”, sumira Nikolićeva.

“Nas čeka dramatična jesen, pored priče o polasku dece u školu, tu imate i sigurnost radnih mesta i neizvesnost oko virusa, na koju će stranu ovo otići. Najgore je da istovremeno morate da brinete o zdravlju i da brinete o poslu, da ne propadnu porodični biznisi”, rekla je Nikolićeva.

Ističe i da virus ograničava mogućnosti prilagođavanja.

Govoreći o stambenim kreditima, Nikolićeva kaže da su ti krediti povoljni, a kada je reč o kamatama i ECB, nisko se drže referentne kamatne stope i period niskih kamata će potrajati.

“Izvesno je da kamate neće rasti jer će biti novca u ponudi, bilo kroz dugovanja, povećanje javnog duga da bi se ekonomije oporavile”, zaključila je Nikolićeva.

Tags
Back to top button