Đogović: Srbiji ne treba novac od MMF-a – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Đogović: Srbiji ne treba novac od MMF-a

Srbiji u finansijskom smislu nije potreban novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio za biznis.rs autor biltena “Makroekonomska kretanja u Srbiji” Saša Đogović.

On ističe da Srbiji nije potreban novac od Fonda, jer je platni deficit zemlje pod kontrolom, kako zbog sužene spoljnotrgovinske razmene, tako i zbog činjenice da nije bilo većeg odliva sredstava po osnovu letovanja domaćih turista u inostranstvu, zbog epidemije korona virusa. Zato Srbiji nisu potreban finansijski aranžman sa MMF, za razliku od Crne Gore na primer, ističe Đogović.

S druge strane, savetodavni aranžman sa Fondom, koji ne podrazumeva povlačenje sredstava, kakav Srbija sada ima sa MMF i koji upravo ističe, pozitivna je stvar, jer omogućava MM da ukazuje nosiocima ekonomskih vlasti koje bi reformske mere trebalo da sprovodi, da nadgleda njihovo sprovođenje, kao i da javnost bude bolje informisana o reformskim procesima koji se realizuju, navodi Đogović.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, Đogović je naglasio da bi više novca trebalo usmeriti u produktivne sektore, ali i u zdravstvo, zbog aktuelne epidemije korona virusa.

On je izdvojio ulaganja u “zelenu ekonomiju” – projekte reciklaže otpada, proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, ekološke projekte, ali i ulaganja u poljoprivredu, kao i u projekte za navodnjavanje i zaštitu od poplava.

Đogović je ukazao i da bi više sredstava trebalo ulagati u inovativne tehnologije, poput IT sektora, kao najbrže rastućeg sektora naše privrede.

Tags
Back to top button