Komercijalna banka: Apstraktni pojmovi zapisani u kamenu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEDruštvena odgovornost

Komercijalna banka: Apstraktni pojmovi zapisani u kamenu

Od 20. decembra do 7. januara, galerijski prostor KomBank Art hol domaćin je izuzetno zanimljive izložbe mozaika „Zapis u kamenu“, autorke Tatjane Tanje Vojnov.

Ovom izložbom, autorka želi da materijalizuje apstraktne pojmove emotivnog i mentalnog stanja i njihov subjektivni doživljaj, kroz svođenje kompozicije na stilizovan prikaz ličnog doživljaja i osećanja.

Mozaici na izložbi, sastavljeni su iz više zasebnih celina. Svaka celina može da se posmatra pojedinčano, a sve celine zajedno, razvijaju priču koja prati senzibilitet autorke i daju joj lični pečat.

„Takav pristup komponovanju slike čini da mozaik nije samo likovna tehnika, već i forma same kompozicije. Tada svaka pojedinačna slika, kao apstraktni prikaz, postaje deo većeg mozaika, odnosno globalne slike“, objašnjava autorka Tatjana Vojnov.

Materijal od koga su izrađeni mozaici je prirodni kamen. Prirodno stanje materijala odabranog da sačini mozaik, kao i izbor same teme, nagoveštavaju prisustvo simbolike u likovnom izrazu, a višedimenzionalnost dela, postignuta je uvođenjem trodimenzionalne (reljefne) predstave pojedinih segmenata i njihovim odabranim rasporedom.

Tatjana Tanja Vojnov je rođena u Beogradu, a osnovne i master studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dušana Todorovića. Autor je više samostalnih likovnih i izložbi mozaika, a bavi se i grafičkim dizajnom. Oblasti koje istražuje i u kojima razvoja svoju umetnost su: mozaička slika u funkciji savremene likovnosti, prirodni materijali kao gradivna osnova uoblikovanju mozaika, nove vizuelne tehnologije u interakciji sa mozaičkom slikom, grafički dizajn u funkciji kreiranja mozaika i savremene slike.

Živi i radi u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

 

Tags
Back to top button