AIK Banka, Mastercard i Apex predstavljaju novi način plaćanja u javnom gradskom prevozu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEElektronsko bankarstvoPlatne karticeSLIDER

AIK Banka, Mastercard i Apex predstavljaju novi način plaćanja u javnom gradskom prevozu

Beograd prvi grad u ovom delu Evrope koji je implementirao ovakav jedan projekat.

Povodom predstavljanja zajedničkog projekta AIK Banke, Mastercard-a i Apex-a, koji podrazumeva uvođenje mogućnosti plaćanja bankarskim Mastercard karticama u vozilima javnog gradskog prevoza u Beogradu, i postavku 6000 novih validatora za plaćanje, danas je u Skupštini grada održana konferencija za medije.

Plaćanje karata biće omogućeno od januara 2018. godine i obavljaće se jednostavnim prislanjanjem bilo koje Mastercard beskontaktne kartice na validator i taj uređaj će označiti uspešno kupljenu kartu zvučnim signalom i porukom na displeju. Svako plaćanje je zaštićeno višeslojnim mehanizmima zaštite koji se već primenjuju na Mastercard beskontaktna plaćanja. Pored Mastercard beskontaktnih kartica, plaćanje u vozilima javnog gradskog prevoza moći će da obavljaju i vlasnici digitalnih kartica u mobilnim telefonima.

„Ponosni smo što je Beograd prvi grad u ovom delu Evrope koji je implementirao ovakav jedan projekat, koji Beograd dodatno približava konceptu „pametnih gradova“. Očekujemo da će naši sugrađani koji svakodnevno koriste gradski prevoz, kao i turisti koji u sve većoj meri posećuju Beograd, moći da se voze i plaćaju u javnom gradskom prevozu na brz, jednostavan i moderan način, kao što to čine stanovnici Londona, Sankt Peterburga, i drugih evropskih i svetskih gradova“, istakao je Uglješa Mitrović, Sekretar za javni prevoz.

„Uvođenje nove opcije plaćanja prevoza od januara 2018. godine, predstavlja logistički i tehnološki zahtevan posao, koji se zahvaljujući saradnji sa našim partnerima – AIK Bankom i Mastercard-om, realizuje u planiranim rokovima, uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz. U proteklom periodu postavili smo nove validatore čije su funkcije i performanse značajno poboljšane, sa ciljem da doprinesemo kvalitetnijem i boljem sistemu gradskog prevoza. Sama procedura plaćanja će biti jednostavna – prislanjanjem platne kartice na donji deo validatora koji je vidno obeležen. Kontrolori će očitavati platnu karticu na isti način kao što su do sada kontrolisali BusPlus kartice – prislanjanjem na uređaj. Svi podaci koji se očitavaju tom prilikom su kriptovani, tako da u BusPlus sistemu ne ostaje zapis o poverljivim podacima”, istakao je Veljko Vlahović, direktor Apex-a.

„Mastercard radi sa više od 100 gradova širom sveta na uvođenju elektronskih plaćanja u javni prevoz. U svim tim gradovima, elektronska plaćanja su doprinela tome da svakodnevno funkcionisanje grada postane brže, jednostavnije i jeftinije. Srećni smo i ponosni što možemo da doprinesemo svojom tehnologijom, podacima i iskustvom da javni prevoz u Beogradu, kao jedan od ključnih elemenata gradske infrastrukture, postane bolji i da se time napravi odlučujući korak ka pametnom rastu Beograda i Srbije“, izjavio je ovom prilikom Artur Turemka, generalni direktor kompanije Mastercard za tržišta Balkana.

„Digitalizacija je ključna konkurentska prednost u svim segmentima poslovanja u 21. veku. Domaći bankarski sektor je u tom smislu, konkurentan trendovima u Evropi. AIK Banka je kao jedna od vodećih banaka na tržištu, odredila razvoj digitalnih servisa i inovativnih projekata plaćanja kao jedno od svojih strateških opredeljenja. U ovaj projekat smo ušli kao jedan od partnera, koji će Beograđanima, ali i svim turistima i posetiocima našeg grada, pružiti najjednostavniji i najbrži metod plaćanja za korišćenje javnog gradskog prevoza.

Ujedno bih iskoristila priliku i najavila drugu fazu projekta koji ćemo zajedno sa prisutnim partnerima realizovati do kraja januara, a to je kobrendirana Gradska kartica sa loyalty funkcijom, koja će omogućiti brojne pogodnosti prilikom korišćenja u javnim gradskim institucijama i kod velikog broja trgovaca,“ istakla je Jelena Galić, Predsednik Izvršnog odbora AIK Banke.

GradCard je platna kartica kojom će od januara 2018. godine, biti omogućeno plaćanje ne samo u gradskom prevozu, već i na bilo kom prodajnom mestu koje prihvata Mastercard kartice.

srbijadanas.com

Tags
Back to top button