Komercijalna još čeka novog šefa – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDER

Komercijalna još čeka novog šefa

Komercijalna banka, čiji je prvi čovek Aleksandar Piker podneo je ostavku još krajem septembra, još uvek je bez predsednika Izvršnog odbora.

.ako je „Večernjim novostima“ nezvanično potvrđeno, do kraja ove godine biće održana sednica Izvršnog odbora ove banke, na kojoj bi trebao biti usvojen predlog o imenovanju novog direktora ove banke.

Konačnu reč o postavljanju novog rukovodstva Komercijalne banke ima, ipak, Centralna banka, koja mora da se složi sa predloženim izborom.

„Narodnoj banci Srbije do sada nije podnet zahtev za davanje predhodne saglasnosti za imenovanje novog predstavnika Izvršnog odbora Komercijalne banke“, potvrđeno je „Novostima” iz NBS.

Zasad su, nezvanično, na mestu prvog čoveka Komercijalne banke viđeni jedan bankar, ali i jedan ekonomista sa velikim iskustvom u obklasti bankarstva i osiguranja.

Za Komercijalnu banku, koja inače uskoro treba biti privatizovana, već su zainteresovane ovdašnje banke, ali ineke koje nisu prisutne na srpskom tržištu.

Kao najozbiljniji „igrači“ koji bi mogli da je kupe pominje se mađarska OTP, zatim jedna turska banka, ali i biznismen Miodrag Kostić, koji već u vlasništvu ima AIK banku i Jubanku.

Država u Komercijalnoj banci ima udio od 41,7 odsto, dok znatne pakete vlasništva drži Evropska banka za obnovu i razvoj sa 24,43 odsto i IFC sa 10 odsto akcija.

Proces pritacizacije, kako je najavljeno iz vrha vlasti, mora da otpočne pre kraja godine, kako država ne bi morala pomenute strane akcionare da isplati sa 252 miliona evra, koliko je dogovoreno pre 11 godina, kada je EBRD dokapitalizovao Komercijaln banku sa 70 miliona evra.

Novosti.rs

Tags
Back to top button