Imovina Banke Srpske na drugoj licitaciji: Na prodaji i bazen Šeher u Banjaluci – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDER

Imovina Banke Srpske na drugoj licitaciji: Na prodaji i bazen Šeher u Banjaluci

Uprava Banke drugi put će pokušati da proda imovinu na licitaciji, a u ponudi bukvalno od igle do lokomotive.

 Stečajna upravnica, Mirjana Golić, kaže da potencijalni kupci uveliko zovu i da se raspituju. Do tridesetog januara, kada je zakazana licitacija, očekuje još mnogo poziva, ali u ishod nije sigurna.

Nekretnine će dati za 90 odsto, a opremu za 80 odsto od procenjene vrednosti. Pored zgrade banke u Banjaluci, prodaje se i nekoliko poslovnih prostora u Bihaću, Bosanskom Petrovcu, Ključu, a na doboš će čak i jedna banja.

Na prodaju je i banjsko – rekreativni centar u Srpskim Toplicama. U sklopu objekta su, pored bazena i restoran i frizerski salon, a vrednost je procenjena na nešto više od dva miliona i 700 hiljada maraka.

Ipak, sudeći po prvoj licitaciji, teško da će išta prodati. Nedavno su uspeli da zarade samo hiljadu maraka i to za računarsku opremu. Lokale i zemljišta niko nije hteo. Ekonomisti kažu da je takav ishod očekivan.

Dok cena ne padne barem na polovinu od procenjene vrednosti, teško da će licitaciju moći da proglase uspešnom.

– Svako će biti motivisan da uđe u kupovinu jednog materijalnog dobra ili potraživanja, koje mu u ovom momentu nije potrebno, ni za njega lično ni za poslovnu delatnost. Već ide sa namerom da dođe do materijalne supstance koja je takva da se može realizovati na tržištu za neku veću vrednost i da se tako ostvari dobit – izjavio je Aleksandar Ljuboja, područna privredna komora Banjaluka, piše ATV.

Ako planiraju da namire poverioce, kojima su priznali 182 miliona maraka potraživanja, morali bi da menjaju strategiju, kažu ekonomisti. Posebno zato što, među pokretnostima kojima Banka Srpske raspolaže najviše ima onih koje prebrzo gube na vrednosti.

Zato je poslovna zajednica Vladi predložila nekoliko mera za koje veruju da bi barem ubrzale proces naplate. Među njima su dobrovoljno finansijsko restrukturiranje, gde bi se vlasnici firmi sami obraćali institucijama kada su u problemu, skraćenje postupka likvidacije i veću finansijsku disciplinu.

Izvor: blic.rs

Tags
Back to top button