Najbrži ekonomski rast od 2011. – Bankar.rs
ANALIZESLIDER

Najbrži ekonomski rast od 2011.

Globalni ekonomski rast ubrzan je na oko tri odsto, što je najviša stopa rasta od 2011. godine i znatno viša nego prošle godine, saopštile su Ujedinjene nacije.

U godišnjem ekonomskom izveštaju i prognozi UN navedeno je da je napredak ostvaren uglavnom zbog ubrzanog razvoja svih velikih ekomomija, a da su istočna i južna Azija i dalje “najdinamičniji regioni u tom smislu”.

“Kineska ekonomija sama čini oko jedne trećine ovogodišnjeg globalnog rasta”, piše u izveštaju.

U poređenju sa 2016. godinom, kada je globalni ekomonski rast 2016. godine bio 2,4 odsto, rast je 2017. ubrzan u skoro dve trećine zemalja širom sveta.

Upozorava se, međutim, da ekonomski rast “može naneti štetu životnoj sredini”.

U izveštaju “Svetska ekonomska situacija i perspektive 2018” navedeno je da, kada je u pitanju ekonomski rast, vlade zemalja sada treba da se fokusiraju na dugoročnija pitanja među kojima su borba protiv klimatskih promena i sve veća nejednakost između bogatih i siromašnih.

UN procenjuju da će globalna ekonomija kontinuirano imati rast od tri odsto u 2018. i 2019. godini.U Izveštaju je ukazano na unapređenje situacije u Argentini, Brazilu, Nigeriji i Rusiji – pošto, kako je navedeno, te zemlje izlaze iz recesije i da to “objašnjava trećinu stope globalnog ekonomskog rasta između 2016. i 2017. godine”.

UN međutim ističu da ekonomski napredak još nije ravnomeran i da “mnogi delovi sveta tek treba da ostvare zdravu stopu rasta”.

Kada su u pitanju SAD, UN pocenjuju da će američka ekonomija imati stopu rasta od 2,1 i u 2018. i u 2019, što je, kako je navedeno, značajan napredak u odnosu na 1,5 odsto u 2016. godini.

Tags
Back to top button