Nastavljen rast kamata na kredite u drugom tromesečju: Šta očekuju banke? – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Nastavljen rast kamata na kredite u drugom tromesečju: Šta očekuju banke?

I tokom drugog tromesečja ove godine, kreditna aktivnost banaka nastavila je da usporava, pokazuje izveštaj o trendovima u kreditnoj aktivnosti banaka Narodne banke Srbije.

Međugodišnji rast ukupnih kredita banaka prema nemonetarnom sektoru u junu je iznosio svega 0,8 odsto, pri čemu su krediti privredi smanjeni za 1,1 odsto, dok su krediti stanovništvu povećani za 2,7 odsto.

Kod privrede padaju krediti za likvidnost i obrtna sredstva, dok investicioni i krediti za uvoz beleže rast.

Kako se navodi u izveštaju, na smanjenje kredita za likvidnost uticalo je dospeće kredita iz garantne šeme uspostavljene tokom pandemije korone, a to se najviše vidi po padu kredita malim preduzećima koja su bila najbrojniji korisnici ovih programa.

Krediti stanovništvu od aprila do kraja juna povećani su za 14,9 milijardi dinara što je rast od jedan odsto.

Gro kreditnog rasta stanovništvu odnosilo se na keš kredite čiji iznos je povećan za 10,8 milijardi dinara. Iznos stambenih kredita u ovom periodu povećan je za svega 1,4 milijardi dinara, dok su potrošački povećani za 700 miliona dinara.

Gledajući samo novoodobrene kredite stanovništvu u drugom tromesečju, oni su bili manji nego u istom periodu prošle godine za 7,6 odsto.

Čak 64,9 odsto novih kredita u ovom periodu bili su keš krediti, dok se na stambene odnosi 16,3 odsto (pad učešća u odnosu na 22 odsto u istom kvartalu prošle godine), što je, kako se navodi u izveštaju, posledica povišenih cena nekretnina i troškova zaduživanja.

S druge strane, ovo je doprinelo blagom rastu dinarizacije kod kredita, budući da su keš krediti uglavnom u dinarima. Učešće domaće valute u kreditima dostiglo je 53 odsto.

Problematični krediti stanovništvu iznosili su 4,3 odsto u junu.

U drugom tromesečju nastavljeno je i poskupljivanje kredita stanovništvu. Prosečna ponderisana kamatna stopa na dinarske kredite iznosila je 13,5 odsto.

Za keš kredite ona je bila 14,1 odsto, isto kao u prethodnom tromesečju, a za kredite za uređenje stana 12,4 odsto.

U odnosu na septembar 2021. godine pre nego što je započeto zaoštravanje monetarne politike, kamatna stopa na kredite u dinarima u proseku je povećana za 4,7 procentnih poena.

Prosečna kamatna stopa na kredite indeksirane u evrima povećana je u ovom periodu za 0,4 procentna poena na 7,2 odsto.

Na stambene kredite kamatna stopa je povećana za čak 0,7 procentih poena na prosečnih 6,5 odsto.

U odnosu na jun 2022. godine, kada je Evropska centralna banka započela podizanje kamatnih stopa, kamate na evroindeksirane kredite kod nas povećane su proseku za 3,5 procentna poena.

Banke su nastavile da pooštravaju uslove kreditiranja, a to se pre svega odnosi na rast kamatnih marži i kod dinarskih i kod deviznih kredita.

Takođe, banke očekuju dalje pogoršanje uslova kreditiranja i u trećem tromesečju.

Izvor: Danas.rs

Tags
Back to top button