Sberbank Srbija: Rast profita i broja klijenata u 2016. – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Sberbank Srbija: Rast profita i broja klijenata u 2016.

Sberbank Srbija zabeležila je porast profitabilnosti i ostvarila dobit od 436 miliona dinara u 2016. godini, dok je broj klijenata porastao za 62 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ostvareni rezultat predstavlja kumulativni efekat brojnih inicijativa u oblasti partnerstava, razvoja kartičnog i digitalnog poslovanja, kao i niza realizovanih projekata u poslovanju sa privredom.

“Izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatima u 2016. godini u svim oblastima poslovanja. Ipak, ono što nas najviše raduje jeste porast broja klijenata za 62 odsto u odnosu ne prethodnu godinu, a koji predstavlja najbolji pokazatelj da je tržište prepoznalo kvalitet ponude Sberbank Srbija “, izjavila je Marijana Vasilescu, predsednica Izvršnog odbora Sberbank Srbija i dodala:

“Svi postignuti uspesi rezultat su motivacije i visoke stručnosti naših zaposlenih, te i nadalje ostajemo posvećeni potrebama klijenata i usavršavanju kvaliteta usluge.”

Banka je ostvarila značajan rast broja aktivnih klijenata u odnosu na 2015. godinu od 62 odsto, koji je na kraju 2016. godine iznosio više od 126 hiljada. Broj korisnika digitalnih kanala distribucije takođe beleži stalni rast i koji je na kraju godine veći za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, uz rast aktivnosti korisnika od čak 65 odsto.

Stalna optimizacija cene i karakteristika proizvoda rezultirala je ukupnim plasmanom kredita fizičkim licima u iznosu od 9,6 milijardi dinara što predstavlja rast od više od 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U segmentu mikro klijenata ukupan iznos odobrenih kredita premašio je 7,7 milijardi dinara. Ukupan iznos depozita stanovništva i mikro klijenata porastao je na 37,4 milijardi dinara čime je ostvaren međugodišnji rast od 18,5 odsto.

Jedinstven projekat na srpskom bankarskom tržištu, PIKA migracija koji je predstavljao prelazak klijenata sa platne Pika kartice na platnu Super Karticu, zvanično je završen 30.6.2016. godine sa ostvarenim rekordnim rezultatom akvizirano je više od 43.000 klijenata. Na ovaj način Sberbank Srbija pozicionirana je kao banka sa najbrže rastućim portfolijom izdatih kreditnih kartica na tržištu.

I tokom 2016. godine Banka je nastavila da pruža snažnu podršku korporativnim klijentima, koje je podržala ukupnim iznosom kredita od 44,1 milijardi dinara, dok su depoziti pravnih lica zabeležili rast od 28,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Sberbank Srbija se na domaćem tržištu pozicionirala kao most između srpskih i ruskih kompanija, čemu je doprinelo značajno učešće u spoljno trgovinskoj razmeni sa Rusijom od čak 20 odsto.

Adekvatnost kapitala se iz godine u godinu poboljšava i na kraju 2016. godine iznosi 21,8 odsto.

Banka je ostvarila neto prihod po osnovu kamata u iznosu od 4,4 milijarde dinara, dok ukupan neto prihod od naknada iznosi nešto više od milijardu dinara i predstavlja za 6,3 odsto bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu. Udeo prihoda od naknada u ukupnim prihodima iznosi 8,1 odsto.

Tags
Back to top button