Miroljub Aleksić demantovao da kupuje Jubmes banku – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Miroljub Aleksić demantovao da kupuje Jubmes banku

Vlasnik Alko grupe Miroljub Aleksić demantuje pisanje medija da je zainteresovan za kupovinu Jubmes banke.

“Ne kupujem Jubmes banku, ne znam kome to treba…”, izjavio je Aleksić za Večernje novosti na pitanje da li će postati većinski vlasnik banke u kojoj značajno vlasništvo ima država.

“Imate Telegrupu koja je već u zgradi banke, a koja postavlja svoje kadrove. Prema priči s tržišta, oni sa povezanim firmama i “kastodi” računima poseduju 12,5 odsto akcija Jubmesa. Imaju dosta dobre odnose sa članovima UO, čak je i jedan od članovam, direktor u Telegrupi”, kaže Aleksić.

“Nama je cilj da po dokapitalizaciji banke ako je bude, a članovi UO tvrde da imaju partnera, prodamo naše akcije i zaradimo nešto na razlici u ceni. Dok drugi imaju druge ciljeve”, navodi on.

Novosti međutim, pozivajući se na svoje izvore, pišu da Aleksić intenzivno kupuje akcije Jubmes banke na beogradskoj berzi posredstvom svoje firme Alfa plam, ali i povezanih preduzeća, poput firme Kaluks.

S obzirom na to da njegova firma Alfa plam ima 4,99 odsto akcija Jubmesa, što je maksimum koji može da ima bez dozvole NBS, svaka akcija koju bi stekao preko tog limita zahtevala bi posebna odobrenja nadležnih. Međutim, Aleksić negira da u Jubmes banci ima “značajno veći udeo”.

“Sa 4,99 odsto i bez saglasnoti NBS ne možemo da dođemo do značajnijeg procenta, a ni do bilo kakvog upravljanja”, navodi Aleksić.

Iako Jubmes banka u javnosti važi za praktično državnu banku, njena vlasnička struktura je veoma raznolika. Država je pojedinačno najveći vlasnik s udelom od 20 odsto, dok Beobanka u stečaju ima 6,6 odsto. Sledi bivša velika država SFRJ sa 5,3 odsto, preduzeće Alfaplam samog Aleksića s 4,9 odsto, koliko imaju i kastodi računiErste banke i Telegrupe, piše Politika.

Tags
Back to top button