Srpski biznismeni ulažu u kupovinu banaka – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Srpski biznismeni ulažu u kupovinu banaka

Srpski biznismeni počeli su sve više da ulažu u kupovinu banaka u Srbiji i, sudeći prema najavama – planiraju nova preuzimanja, pišu Večernje Novosti. Zvanično, u Srbiji posluje ukupno 31 banka, ali će se taj broj sigurno smanjivati.

Već je obelodanjeno da AIK banka, u vlasništvu kompanije iz „MK grupe“, kupuje 100 odsto akcija Alfa banke u Srbiji.

Takođe, Direktna banka (nekadašnja Kredi banka, potom KBM banka Kragujevac) iza koje stoje Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, dobila je dozvolu za preuzimanje Findomestik banke.

Dragan Lazarević, predsednik IO Direktne banke, za Novosti ističe da je kupovina Findomestik banke bio logičan sled u njihovom strateškom razvoju.

„Direktna banka je više orijentisana ka privredi, dok je Findomestik okrenut ka stanovništvu i zajedno čine jednu celinu“, kaže Lazarević.

Ismail Musabegović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ocenjuje pozitivnim trend da domaći privrednici i firme kupuju ovdašnje banke.

„Do sada su samo banke kupovale banke, mislim da se presedan desio prvo sa Kostićem, a potom i sa nekadašnjim vlasnicima kompanije „Marbo“. Uvek je dobro da vlasnik bude domaće fizičko ili pravno lice, jer tada profit ostaje u zemlji. To je prvo i osnovno“, kaže on.

Blic: Aleksić kupuje Jubmes banku

Za Jumbes banku zainteresovan je biznismen Miroljub Aleksić, vlasnik Alko grupe, piše Blic.

U ovoj banci najveći broj akcija ima država 20,1 odsto, zatim Beobanka koja je u stečaju 6,6 odsto, a na trećem mestu je SFRJ sa 5,33 odsto akcija.

Alfa plam sada ima 4,99 odsto udela, koja je dio Alko grupe.

Prema informacijama Blica, na Beogradskoj berzi od početka godine se dosta trgovalo akcijama Jubmes banke, čija je cena sa 3.700 dinara u oktobru 2016. porasla na sadašnjih 5.500 dinara.

Tags
Back to top button