Blic: Rusi prodaju banku i odlaze iz Srbije – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Blic: Rusi prodaju banku i odlaze iz Srbije

Vlasnici VTB banke, druge po veličini u Rusiji, prodaće svoje poslovanje u Srbiji, saznaje Blic.

Za kupovinu postoje dva kandidata, banke koje već posluju na srpskom tržištu, u stranom vlasništvu. Razgovori između predstavnika matične VTB banke i potencijalnih kupaca su u toku, a završetak celog procesa očekuje su u narednih nekoliko meseci, piše Blic.

List piše da su ova saznanja potvrdili i u Narodnoj banci Srbije. Guverner Jorgovanka Tabaković kaže za Blic da postoji interes više kupaca.

“Zasad još niko nije zvanično aplicirao. Mogu samo da kažem da su u pitanju vrlo ozbiljni potencijalni kupci”, rekla je Tabakovićeva. Prema njenim rečima, dok neko od njih ne potvrdi zvanično da je zainteresovan, NBS neće izlaziti u javnost s imenima tih banaka.

VTB banka je u Srbiju došla 2013. preuzevši Moskovsku banku, koja je kod nas počela da posluje 2008. To je bila prva banka kod nas sa ruskim kapitalom.

VTB grupa prodaje i svoje banke u Ukrajini i Francuskoj. Ta bankarska grupacija poseduje veliku međunarodnu mrežu u okviru koje nudi sveobuhvatan spektar usluga klijentima u više od 20 zemalja u Evropi, Aziji i Africi. Na tržištu Srbije VTB banka ima minimalno učešće, a prošlu godinu je prema izveštaju NBS završila gubitkom od oko 810 miliona dinara.

Država Rusija ima 60,9 odsto udela u VTB banci, dok su njeni klijenti najveće i najjače ruske firme. Na čelu banke je već 15 godina jedan od najiskusnijih ruskih finansijskih magova Andrej Kostin. On je još 1992. ukazom Borisa Jeljcina bio zadužen za finansijsku zaostavštinu i dugove SSSR-a. To je radio kao prvi čovek Vnešekonom banke, iz koje je nastala VTB banka.

Tags
Back to top button