Prva poseta FED-a Narodnoj banci Srbije – izuzetne pohvale uspesima Srbije – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Prva poseta FED-a Narodnoj banci Srbije – izuzetne pohvale uspesima Srbije

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se sa visokom delegacijom Federalnih rezervi Njujorka, što je prva poseta predstavnika ove institucije našoj centralnoj banci.

Ukazujući na dobre odnose dve institucije u korespondentskim odnosima i stručnoj saradnji, guverner NBS je istakla rezultate koje je Srbija postigla tokom prethodnih sedam godina u stabilizaciji svoje ekonomije i društva. Predstavnici jedne od najuticajnijih centralnih banaka u svetu pohvalili su postignuto i odali priznanje za uspehe Srbije na transformaciji ekonomije i društva ka modernom i razvijenom. Naglasili su da je ova poseta bila izuzetna prilika za razmenu iskustava visokih predstavnika dveju centralnih banaka koje imaju odličnu saradnju.

Zahvaljujući gostima na odluci da posete Srbiju, guverner je napomenula da naša zemlja poslednjih meseci dobija zaslužena priznanja za ostvarene rezultate, kako od tržišnih učesnika, tako i od drugih eminentnih institucija.

„Emisija evroobveznice u junu ove godine, prve koju je Srbija emitovala u evrima na međunarodnom tržištu, bila je za našu zemlju jedna od tačaka prekretnica ka još bržem, ali održivom razvoju. Od ovog istorijskog uspeha, kada je – za srpsku hartiju bilo zainteresovano više od 300 investitora, tražnja bila gotovo šest i po puta veća od ponude, a obveznica emitovana po rekordno niskoj kamatnoj stopi od 1,6% – Srbija je jasno poslala sliku u svet da je na čvrstom putu pozitivne ekonomske transformacije“, navode u NBS.

Guverner je ukazala da je nakon ovog događaja značajno povećana tražnja, pre svega stranih investitora, i za dinarskim dugoročnim obveznicama Republike Srbije, a uslovi finansiranja države, privrede i građana su postali značajno povoljniji. Tome je u velikoj meri doprinela i Narodna banka Srbije, koja je svojim merama i aktivnostima samo u ovoj godini kamatne stope na tržištu novca spustila za više od jednog procentnog poena – na istorijski najniže nivoe.

„Danas svaka kompanija u Srbiji vredi više i može da se finansira po znatno povoljnijim uslovima, a one najveće – i na međunarodnom tržištu“, dodala je guverner.

Tokom razgovora naglašeno je da su u septembru stigla priznanja za ostvarene rezultate i od dve renomirane rejting agencije. Prvo je 6. septembra agencija Moody’s povećala izglede (outlook) za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije, da bi pre nekoliko dana, 27. septembra – agencija Fitch – Srbiji povećala kreditni rejting i postavila je na samo jedan nivo od investicionog ranga, karakterističnog za zemlje sa visokim nivoom sigurnosti ulaganja.

„Ono što su prvo prepoznala tržišta i investitori, a što se pokazalo i kroz pad premije rizika Srbije tokom prethodnih godina, počele su da uvažavaju i prepoznaju međunarodne institucije i konačno rejting agencije, one koje su najkonzervativnije u odavanju priznanja“, rekla je guverner Tabaković

Gosti iz FED-a su pohvalili uspehe Narodne banke Srbije u održanju stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu. Inflacija je i šestu godinu uzastopno niska i stabilna na prosečnom nivou od oko 2%, čime je uporediva sa razvijenim ekonomijama. Relativna stabilnost domaće valute, u velikoj meri je doprinela postizanju opšte makroekonomske stabilnosti, što Srbiju izdvaja kao omiljenu investicionu destinaciju u ovom delu Evrope. Aktivnošću Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu konstantno se uvećavaju devizne rezerve naše zemlje, čime se povećava stabilnost domaćeg finansijskog sistema i otpornost na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja

Guverner je u svom obraćanju istakla i održivost rasta domaće ekonomije, za koju očekujemo da će u ovoj godini zabeležiti realni rast od 3,5%, uprkos usporavanju u eksternom okruženju.
„Nastojimo da našu zemlju dovoljno osnažimo, modernizujemo i dovedemo na nivo razvijenih ekonomija, sve sa ciljem da naši građani bolje žive“. Srbija na tom putu gradi dobre odnose i međunarodnu saradnju sa svim zemljama, što je omogućilo i široko rasprostranjen (diversifikovan) izvoz i priliv SDI. „Upravo su postignuta stabilnost i diversifikacija, u nepredvidivom ambijentu međunarodnih dešavanja, dale ključan doprinos održivosti rasta i razvoja naše ekonomije“, naglasila je Tabaković.

Predstavnici FED Njujork su pohvalili i činjenicu da se iz godine u godinu revidiraju naviše povoljni ekonomski pokazatelji Srbije, pri čemu je posebno ukazano da je rast srpske ekonomije u 2018. iznosio 4,4%, a da se očekuje da učešće fiksnih investicija u BDP-u brže od očekivanog dostigne 25%, čime će se dati dodatni podsticaj ekonomskom napretku.

Guverner je istakla i da smo u godinama iza nas uredili i domaći finansijski sektor.

„On je visoko kapitalizovan, likvidan, profitabilan, a nivo i učešće problematičnih kredita u ukupnim su najniži od kada se mere – na kraju jula ovaj pokazatelj je iznosio 4,98%!“, navode u NBS.

Od posebnog značaja gostima bila je razmena iskustava i saveta oko aktivnosti i mera koje je Narodna banka sa velikim uspehom koristila u ambijentu smanjenih viškova likvidnosti, koji je početkom godine bio prisutan u Srbiji, a sa kojim se sada suočava i FED.

„Delujući proaktivno i koristeći prave instrumente, poslali smo jasan signal bankama da stabilnost domaćeg finansijskog tržišta nema alternativu, čime smo u potpunosti uravnotežili situaciju likvidnosti“, istakla je guverner NBS.

Uz veliku zahvalnost za detaljno predstavljena kretanja u srpskoj ekonomiji i čestitke za postignute uspehe, članovi delegacije FED-a su napomenuli da je ova prva poseta Narodnoj banci Srbije otvorila vrata još boljoj budućoj saradnji naših institucija i daljim dolascima čelnika najuticajnije centralne banke na svetu.

Tags
Back to top button