NLB Organic konkurs – Milion i po za organske proizvođače – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEDruštvena odgovornostSLIDER

NLB Organic konkurs – Milion i po za organske proizvođače

NLB Banka Beograd je pokrenula novi ciklus NLB Organic konkursa, u okviru kojeg će i ove godine nagraditi tri najbolja projekta novčanom nagradom u ukupnom iznosu od milion i po dinara.

Konkurs je otvoren od 21. februara do 21. aprila, pravo učešća imaju individualni poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom, sertifikovani ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju. Na konkursu mogu da učestvuju i mali proizvođači, kooperanti kompanija – organizatora proizvodnje.

Projekti se dostavljaju poštom, na adresu NLB Banke Beograd, Bulevar Mihajla Pupina 165v, sa naznakom “Konkurs za najbolje projekte organske proizvodnje i prerade hrane” ili elektronskim putem na adresu: [email protected]

NLB Banka će autora projekta koji stručni žiri oceni najboljim nagraditi novčanim iznosom od milion dinara, dok će drugoplasiranom i trećeplasiranom projektu pripasti nagrade u iznosu od 300.000 i 200.000 dinara.

“Poljoprivreda zauzima izuzetno važno mesto u poslovanju NLB Banke i zato nije iznenađenje što je taj segment među strateškim smernicama naših aktivnosti i u domenu društvene odgovornosti kroz NLB Organic konkurs. Organska proizvodnja s jedne strane predstavlja veliki potencijal za ekonomiju Srbije, a sa druge je važno istaći da se radi o održivoj proizvodnji, proizvodnji koja doprinosi i zdravlju ljudi i očuvanju životne sredine. Organski proizvodi u svetu su sve traženiji. Prema podacima Centra za istraživanje organske proizvodnje iz oko 180 zemalja uključenih u praćenje, sa 11 miliona hektara, koliko je pod organskom proizvodnjom bilo 1999. godine, u 2015. godini je ta površina dostigla više od 50 miliona hektara. U istom periodu, broj organskih proizvođača je sa 200 hiljada uvećan na oko 2,4 miliona, a tržište organskih proizvoda dostiglo iznos od 81,6 milijardi dolara”, rekao je Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd.

Predsednica stručne komisije, prof. dr Snežana Oljača zahvalila se NLB Banci na podršci organskim proizvođačima koji su zahvaljujući nagradama realizovali projekte koji su značajno doprineli razvoju njihove proizvodnje i napretku njihovog porodičnog posla, ali svakako i podršci svesti o značaju ovog tipa proizvodnje.

“Pozivam sve organske proizvođače da u periodu od 21. februara do 21. aprila pošalju na konkurs svoj projekat, ideju kako bi mogli da unaprede svoju proizvodnju, a mi ćemo među njima izabrati one najbolje. Posebno bih pozvala male proizvođače koji su sertifikovani u okviru grupnih sertifikata i imaju ugovor sa nekim od organizatora proizvodnje da se odazovu našem pozivu i učestvuju u konkursu jer verujem da je njima podrška više nego potrebna” naglasila je prof. dr Oljača.

Na NLB Organic konkurs, od početka njegovog organizovanja, 2012. godine, prijavilo se ukupno 226 projekata.

Tags
Back to top button