Na prvoj e-licitaciji prodat sat za 900.000 dinara, nadmetanje pratilo više od 500 ljudi – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Na prvoj e-licitaciji prodat sat za 900.000 dinara, nadmetanje pratilo više od 500 ljudi

Uprava carina je obavila prvu e-licitaciju preko interneta, a prvi prodati predmet bio je luksuzni časovnik marke “iblo”, izlicitiran na iznos od 900.001 dinar.

Na licitaciji su učestvovala tri potpuno anonimna ponuđača, što je minimum za obavljanje postupka prodaje.

Najvišu izlicitiranu cenu postigao je ručni časovnik “omega” za koji se borilo 11 ponuđača, pa je sa početne cene od 770.000 dinara došao do konačne od čak 1.355.000 dinara.

Carinarnica Beograd je ovim putem danas kupcima ponudila 20 brojeva za nadmetanje. Među njima časovnike, mobilne telefone, luksuzne ženske tašne, odela za surfovanje i plivanje i izgublljeni aerodromski prtljag.

Stiglo je 464 zahteva za učešće na licitiranju, od čega je odoborenje dobilo 117 zahteva koje je poslalo 63 učesnika.

Od tog broja je bilo 21 pravno lice i 42 fizička lica koji su ispunili zakonom propisane uslove da učestvuju u nadmetanju.

Svaki od ponuđenih predmeta ili grupe predmeta kao u slučaju prtljaga ili surferskih odela, imao je svoj broj, a svako od učesnika licitacije je dobio šifru pod kojom je licitirao, tako da je čitav postupak bio potpuno anoniman, a sami postupci su vremenski ograničenog trajanja.

“Glavni ciljevi su nam efikasniji i brži postupak licitacije, više prihoda za budžet i manji troškovi za nas kao organizatore nadmetalnja. Osim toga veća dostupnost učesnicima, jer svako može sa bilo koje tačke u Srbiji da učestvuje, ako je licitacija u beogradskoj carinarnici ne mora da dolazi iz Vranja, može to od kuće, rekao je direktor Uprave carina Branko Radujko.

On je istakao činjenicu da je današnje nadmetanje preko interneta pratilo više od 500 građana, što ukazuje na transparentnost postupka, jer je na taj način javnost mnogo uključenija nego ranije.

“Ovde nisu moguća dogovaranja. Ne zna se ko su učesnici, znaju se samo šifre. Nije moguće da neko kaže nekome ”ajde ti mene danas pusti da kupim jeftinije, pa ću ja tebe da pustim sutra”, ovde je otvorena borba sa podizanjem cena do konačnog iznosa. Nema mogucnosti za manilpulacije između učesnika”, naglasio je Radujko.

Kao naročito važno istakao je činjenicu da se zbog nemogućnosti manipulacija sada dobijaju gotovo dvodstruko veće izlicitirane cene od početnih, što je ranije retko bio slučaj.

Radujko je podsetio da je Uprava carina prošle godine od licitacija trajno oduzete robe budžetu Srbije donela 75 mioliona dinara i ocenio da će taj iznos ove godine biti jos viši.

Pomoćnik direktora Uprave carina Sunčica Mirković rekla je da e-licitacije donose i znatne uštede, jer više ne moraju da se plaćaju prostor za javne licitacije, oglasi u novinama i policijsko obezbeđenje, što će dodatno doprineti republičkom budžetu.

Radnik Carinarnice Beograd Božidar Ðurić koji je sproveo postupak prve e-licitacije najavio je da će naredna biti održana 16. ili 17. maja, kada će kupcima biti ponuđena vozila oduzeta zbog carinskih prekršaja.

U međuvremenu, moguće je da druge carinarnice u Srbiji organizuju svoje licitacije.

Svi detalji o postupku elektronskog licitiranja, uslova pod kojima može da se učestvuje na njima i robi koja će biti ponuđena mogu se naći na sajtu Uprave carina.

Tags
Back to top button