Rast, inovacije i izazovi u bankarskom sektoru Ujedinjenih Arapskih Emirata – Bankar.rs
ANALIZEINOSTRANE BANKESLIDER

Rast, inovacije i izazovi u bankarskom sektoru Ujedinjenih Arapskih Emirata

Ujedinjeni Arapski Emirati zabeležili su konzistentan privredni rast u poslednjih šest godina. Godišnji rast bruto domaćeg proizvoda od 2010.godine je u proseku 4,4% , sa kulminacijom u 2012. godini kada je zabeležen rast od 7,2%.

Uprkos velikim zazovima sa kojima se  suočava zbog pada cene nafte, jaka ekonomija,  koja karakteriše ovu zemlju otvara bankarskoj industriji brojne mogućnosti.

Dakle, koja su to poslednja dostignuća u ovoj grani i sa kojim izazovima se ona suočava?

Rast i inovacija

Suočene sa makroekonomskim promenama, banke u UAE su uspele da postignu ono što su mnoge njihove kolege u drugim zemljama pokušavale, a to je, zadovoljstvo klijenata.

Poslednji zabeležen indeks poverenja, objavljen u decembru 2016 od strane UAE Banks Federation (UBF), pokazuje da skoro ¾ ispitanika procenjuje svoje iskustvo sa bankom kao «vrlo pozitivno« .

H.E. Abdul Aziz Al Ghurair, predsednik UBF-a je izjavio :“ Uprkos ekonomskoj nestabilnosti, ovogodišnji  indeks poverenja pokazuje da je percepcija o bankarskom sektoru UAE zdrava i stabilna. “ i dodao: “Priprema industrije za buduće trendove je prioritet Bankarske Federacije UAE. Takođe, raduje nas i činjenica da industrija radi na ostvarivanju pozitivnog uticaja i na područje digitalizacije”.

Banka koja definitvino ostavlja trag u polju digitalizacije je Emirates NBD. Nedavno je ova finansijska institucija predstavila značajne izmene na svom “mePay” servisu. Sada je omogućena i upotreba njihovih bankomata i mobilnih aplikacija za prenos novca bilo gde u UAE. Pri tome, ovu uslugu mogu koristiti svi, ne samo klijenti banke, pri čemu je samo potrebno imati mobilni telefon. Korisnici ove usluge će primiti poruku sa PIN-om za jednokratnu upotrebu, koji će im omogućiti autorizaciju pri podizanju navedene sume sa najbližeg NBD bankomata.

Suvo Sarkar, šef sektora za poslovanje sa stanovništvom i upravljanje sredstvima u banci, rekao je : “Radom na optimizaciji digitalnih usluga, preko bankomata i mobilnih uređaja, omogućavamo korisnicima da u trenutku podignu  ili pošalju gotovinu, onima koji možda nemaju otvoren račun ili dostupne kartice

Budući izazovi?

Sigurno je da su pred bankarskom industijom UAE veliki izazovi, koje je potrebno savladati kako bi se ostvario dalji rast u 2017.godini. Jedan od njih je I neizvesnost koja trenutno vlada u nacionalnoj ekonomiji. UAE rade na tome da svoju ekonomiju učine raznovrsnijom, kako bi se osigurala održivost u tzv. “post-naftnoj”eri. Cenu nafte prati opadajući trend već više od dve godine I to od 103$ po barelu sirove nafte u martu 2014.godine do 29$ u januaru 2016. Cena se podigla na skoro 51$ krajem 2016.

Pored ovako velikog problema sa naftom koji je zadesio zemlju, koja je svoje bogatstvo upravo na nafti i izdradila, bankarska industrija se otvara kao prostor za razvoj i pruža nadu za ostvarivanje pozitivnih ekonomskih rezultata do kraja 2017.

Baš kao i u ostalim rastućim i razvijenim ekonomijama, banke UAE se suočavaju sa sve kompleksnijim regulativama. Upravo je to bila jedna od tema na skorašnjem sastanku UBF borda direktora, koji su razmatrali implementaciju Međunarondnog Finansijskog Računovodstvenog Standarda 9 (IFRS 9) i njegov uticaj na bankarski sektor.

Planirano je da IFRS 9 stupi na snagu u Januaru 2018.godine, čime će se postaviti dodatni zahtevi u pogledu upravljanja rizicima u bankama. To je značajna promena koja iziskuje ozbiljne pripreme od strane svih finansijskih institucija u svetu.

Back to top button