Raiffeisen Bank International znatno uvećala dobit u 2016. – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDER

Raiffeisen Bank International znatno uvećala dobit u 2016.

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) objavila je u preliminarnim rezultatima da je prošlu godinu zaključila s osetno višom dobiti i manjim rezervacijama za nenaplative kredite, a poboljšana im je i stopa adekvatnosti kapitala zahvaljujući prodaji imovine i povoljnim valutnim kursevima.

Prošlu je godinu austrijska banka zaključila s 22,2 posto višom konsolidovanom dobiti, od 463 miliona evra.

Dobit nakon poreza iznosila je 574 miliona evra i uvećana je za 32 posto, pokazuju preliminarni rezultati poslovanja za 2016. godinu, objavljeni u srefu.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 13,5 posto, što znači da je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju uvećana za 1,2 postotna boda.

U RBI-ju objašnjavaju to poboljšanje zaključenjem prodaje poljskog poslovanja s leasingom, povoljnim uticajem valutnih kurseva, te prodajom druge rizične imovine, kao i uključivanjem u proračun dobiti nakon poreza u posljednja dva tromesečja 2016.

Rezervacije za nenaplative kredite smanjene su u 2016. na 754 miliona evra, s 1,26 milijardi evra u godini ranije. Slabiji je rezultat banka zabilježila u stavci neto prihoda od kamata, koji su pali 11,7 posto, na 2,94 milijarde evra. Neto prihodi od naknada i provizija gotovo su stagnirali na nivou prethodne godine i iznosili su 1,5 milijardi evra.

Neto dobit od trgovanja poskočila je pak na 215 miliona evra. U godini ranije iznosila je samo 16 miliona evra.

Banka će objaviti kompletan izveštaj za 2016. godinu sredinom marta.

Tags
Back to top button