Tramp ukinuo Obaminu regulativu banaka – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDER

Tramp ukinuo Obaminu regulativu banaka

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu kojom se naređuje revizija Dod-Frank zakona iz 2010. godine, kojim se reguliše poslovanje finansijskih institucija i regulatornih agencija, prenosi BBC.

Taj zakon bio je odgovor Baraka Obame na katastrofalnu finansijsku krizu iz 2008-2009. godine, koju su rizičnim, neodgovornim i nemoralnim poslovanjem izazvale velike banke, uglavnom njihov investicioni deo, i rejting agencije.

Zakonom su uvedena brojna ograničenja u finansijskom poslovanju i smatra se najopsežnijom takvom regulativom još od vremena F.D.R-a i Velike depresije 30-ih godina prošlog veka, a ime je dobio prema dvojici poslanika demokrata koji su ga predložili u Kongresu.

Od stupanja zakona na snagu mnogi ljudi na Vol Stritu mu se protive, tvrdeći da ih previše ograničava u poslovanju.

Prošle nedelje je Tramp, izabran na krilima otpora establišmentu, rekao ono što je Vol Strit želeo da čuje godinama.

“Dod-Frank je katastrofa. Napravićemo velike promene u vezi sa time”, rekao je Tramp za zakon kojim je, između ostalog, kreirana i Kancelarija za zaštitu potrošača čija je uloga da osigura da banke, kreditori i druge finansijske kompanije pošteno tretiraju američke potrošače, prenosi “Jutarnji list”.

Glavni ciljevi tog zakona bio je da se više nikad ne ponovi situacija u kojoj država milijardama poreskih obveznika mora da spasava banke koje su “prevelike da bi smele da propadnu”.

Trampova administracija tvrdi, međutim, da zakon nije postigao svoje ciljeve i da se naprosto radi o primeru prevelike kontrole vlade nad finansijskim tržištima, što je tradicionalna mantra svih republikanaca kad su u pitanju velike banke i velike firme.

Naravno, ovakva vest je izazvala talas oduševljena na Vol Stritu i evropskim berzama.

Tags
Back to top button