Banka “Intesa Sanpaolo” prošle godine ostvarila je veći profit za 13,6 odsto – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Banka “Intesa Sanpaolo” prošle godine ostvarila je veći profit za 13,6 odsto

Jedna od vodećih italijanskih banaka “Intesa Sanpaolo” saopštila je da je u poslednjem kvartalu prošle godine ostvarila profit zahvaljujući prihodima od naknada i provizija i znatno smanjenoj neto rezervaciji, dok su slabiji bili prihodi od kamata, otpisi kredita i troškovi sanacije italijanskog bankarskog sektora.

U razdoblju od oktobra do decembra 2016. godine “Intesa” je imala neto dobit od 776 miliona evra. U istom periodu godinu dana ranije zabeležena je dobit od samo 13 miliona evra, zbog manjih prihoda od kamata i manje dobiti od trgovanja.

Ako se izuzmu naknade i troškovi sanacije italijanskog bankarskog sektora, kroz uplate u fond za sanaciju banaka Atlante i državni fond, neto dobit im je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu iznosila 1,15 milijardi evra.

Operativni prihodi porasli su u poslednja tri meseca 2016. godine za 4,5 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije, na 4,2 milijarde evra. Neto prihodi od kamata smanjeni su 9,2 odsto na godišnjem nivou na 1,75 milijardi evra. Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su na godišnjem nivou 7,5 odsto, na dve milijarde evra. Dobit od trgovanja više je nego učetverostručena i povećana na 247 miliona evra.

U poslednjem kvartalu 2016. godine banka je otpisala neto 1,12 milijarde evra kredita, 21,3 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Neto rezervacije i otpisi druge imovine gotovo su prepolovljeni u četvrtom kvartalu u odnosu na isti period godinu dana ranije i iznosili su 105 miliona evra.

U celoj prošloj godini banka je zabeležila 13,6 odsto veću neto dobit, od 3,1 milijarde evra. Godišnji operativni prihodi smanjeni su joj za 1,5 odsto, na 16,9 milijardi evra.

Neto prihodi od kamata pali su 5,5 odsto, na 7,3 milijarde evra, a gotovo isti iznos banka je ostvarila i u stavci neto prihoda od naknada i provizija, koji su time gotovo stagnirali na nivou prethodne godine. Godišnja dobit od trgovanja povećana je 15,1 odsto, na 1,2 milijarde evra.

“Intesa” je u celoj prošloj godini neto otpisala 3,7 milijardi evra kredita, što je 12,2 odsto više nego što je otpisano godinu dana ranije. Neto rezervacije smanjene su za 26 odsto, na 422 miliona evra. Na kraju prošle godine stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 12,9 odsto.

U poslovnom izveštaju ne spominje se namera povezivanja sa osiguravajućom kućom “Generali”, nakon što je prošle nedelje objavljneo da se razmatra ta opcija.

Tags
Back to top button