Uvođenje evra u Hrvatskoj 2023.godine, zna se po kom kursu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Uvođenje evra u Hrvatskoj 2023.godine, zna se po kom kursu

Predsednik vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je cilj da se sve pripremi za uvođenje evra sa 1. januarom 2023. godine.

Zbog toga će morati da se sprovede i Nacionalni plan zamene kune evrom, danas predstavljen na sednici veća za uvođenje evra, dodao je.

Još ranije je objavljeno da će se evro u Hrvatskoj menjati po kursu od 7.5345 kuna, prenosi Index.

Plenković je predsedavao sedmom sednicom Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, na kojoj je raspravljen i prihvaćen Nacionalni plan zamene hrvatske kune evrom.

To je strateški dokument koji su zajednički pripremili HNB i vlada, danas je upućen u javno savetovanje, a cilj je da do kraja godine bude prihvaćen na nivou vlade.

Ako ispuni sve kriterijume, Hrvatska bi već 1. januara 2023. godine mogla da uvede evro, a kako to moglo da se organizuje, potrebno je da se sprovede Nacionalni plan zamene, izjavio je nakon sednice Plenković.

Nacionalni plan zamene hrvatske kune evrom opisuje zakonodavne, administrativne i logističke aktivnosti potrebne za odvijanje procesa zamene kune evrom, objasnio je hrvatski premijer.

On postavlja temeljne procese zamene, poput pravila za preračunavanje cena i drugih vrednosti, kao i konvertovanja depozita i kredita.

Temeljno načelo Nacionalnog plana zamene je zaštita potrošača, u smislu i zamene kune u evro bez troška, isključivo po fiksnom kursu konverzije, kao i uspostavljanje mehanizama za prevenciju neispravnog preračunavanja i neopravdanog povećanja cena.

“Proces zamene kune u evro je složen i tehnički zahtevan proces, stoga je važna efikasna organizacija i koordinacija te komunikacija prema građanima”, rekao je Plenković.

Istakao je da će se u tom cilju Nacionalnim planom konstituisati šest koordinacionih odbora – za zamenu gotovog novca, za zakonodavna prilagođavanja, za prilagođavanja opšte države, za prilagođavanja finansijskog sektora, prilagođavanja privrede i zaštitu potrošača, te za komunikaciju.

Glavnu ulogu u procesu zamene će imati Nacionalno veće za uvođenje evra, a sam nadzor procesa na operativnom nivou i usklađivanje rada koordinacionih odbora će voditi Upravni odbor, u kojem će ključni ulogu imati Kancelarija predsednika vlade i predstavnici Ministarstva finansija i HNB-a.

Tags
Back to top button