Srbiju će napustiti još banaka – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Srbiju će napustiti još banaka

Povlačenje evropskih banaka iz JIE zbog visokog nivoa problematičnih kredita i ukrupnjavanje bankarskog sektora u Srbiji bilo je očekivano, ocenjuju ekonomisti, pise B92.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Boško Živković rekao je agenciji Beta da nije iznenađenje što strani investitori prodaju banke Srbiji, a kupuju ih domaći biznismeni.

Perspektiva rasta bankarskog sistema u zemljama jugoistočne Evrope je slaba. Evropske banke su u problemima i sa relativno niskim kapitalom, a rešavanje problema u bankama u jugoistočnoj Evropi bi zahtevalo dosta dodatnog kapitala“, rekao je Živković.

Treba očekivati da se evopske banke, prema njegovim rečima, i dalje povlače iz jugoistočne Evrope, pa i Srbije.

Stranci su preuzimali banke u Srbiji jer su bili relativno povoljni uslovi. Kako će ih voditi domaći investitori u ovom trenutku je teško proceniti“, rekao je Živković.

Ekonomista Ivan Nikolić istakao je da je “koncentracija na srpskom bankarskom tržištu mala i da se očekivalo ukrupnjavanje banaka”.

Ukrupnjavanje je poželjno, a ne vidim problem da to rade domaći investitori, a posebno da kupuju banke koje su imale ograničene aktivnosti, a neke verovatno i probleme u poslovanju“, ocenio je Nikolić.

Dodao je da je ukrupnjavanje “zakon tržišta i pozitivan proces jer će podići performanse i pojačati konkurenciju medju bankama, a to će doneti dobrobit i klijentima jer će pojeftiniti kredite“.

Iskustvo pokazuje da strani vlasnici nisu uvek uspešni“, rekao je Nikolić agenciji Beta.

Ove nedelje su dve strane banke prešle u ruke srpskih biznismena. Najpre je biznismen i vlasnik kompanije MK komerc Miodrag Kostić saopštio da je dogovorio kupovinu 100 odsto kapitala grčke Alfa banke.

Alfa banka posluje u Srbiji od 2002. godine, kada je kupila Jubanku. Kostić je ranije kupio AIK banku, šestu u Srbiji po neto bilansnoj sumi u iznosu od 1,5 milijardi eura na kraju 2016. godine, a vlasnik je 20 odsto akcija slovenačke Gorenjske banke.

Druga banka koja je iz inostranog vlasništva prešla u srpsko je Findomestik Beograd koju su kupili vlasnici kragujevačke Direktne banke Andrej Jovanović i Bojan Milovanović.

Findomestik Beograd je deo Findomestik banke Italija, koja je u sastavu šire bankarske grupacije BNP Paribas.

U bankarskim krugovima nije tajna da još nekoliko vlasnika stranih banaka u Srbiji nameravaju da ih prodaju i napuste ovo tržište.

B92

Tags
Back to top button