Uprava Komercijalne očekuje povratak profitabilnosti u tekućoj godini – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Uprava Komercijalne očekuje povratak profitabilnosti u tekućoj godini

Druga po veličini banka na domaćem tržištu, Komercijalna (KMBN), očekuje da se ove godine vrati na staze profitabilnosti nakon što je „očistila“ bilanse od loših kredita, rekao je predsednik ove banke za Reuters.

Vlada Srbije namerava da privatizuje banku do kraja godine, ali još uvek nije doneta odluka da li će to biti inicijalna ponuda akcija (IPO) ili klasična prodaja, rekao je predsednik Komercijalne banke Aleksader Piker.

„Videćemo u kom će smeru privatizacija da ide. Sve opcije su moguće, od strateškog investitora, fonda ili čak sprovođenja IPO-a, ali odgovor na ovo pitanje moraju dati akcionari“, rekao je Piker juče u intervjuu Reuters-u.

Očekuje se da će Komercijalna objaviti gubitak drugu godinu zaredom (nakon minusa u 2015), delimično usled povećanih rezervacija za loše kredite koji su činili četvrtinu plasmana. „Prošla godina je bila veoma teška. Završili smo sa „čišćenjem“ portfelja kredita i drugim otpisima“, rekao je Piker.

„Zavirili smo u svaki mali orman koji smo mogli naći i nadamo se da smo izvukli sve kosture“, rekao je on. Ovo će nam omogućiti da se vratimo profitu ove godine, dodao je Piker. Podsetimo, banka je u 2015. zabeležila gubitak od 6,3 milijarde RSD, dok je u prvih devet meseci prošle godine minus iznosio 1,8 milijardi RSD.

Izvor: Reuters, Wisebroker

Tags
Back to top button