Siemens će uložiti oko 500 miliona evra u visokotehnološki kampus u Bavarskoj – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Siemens će uložiti oko 500 miliona evra u visokotehnološki kampus u Bavarskoj

Nemačko inženjersko odeljenje Siemensa planira da uloži dodatnih 500 miliona evra u istraživačke i proizvodne pogone u bavarskom gradu Erlangenu.

Siemens planira da proširi postojeće proizvodne pogone u Erlangenu i pretvori te objekte u novi kampus visoke tehnologije, izjavio je generalni direktor Siemensa Roland Buš (Roland Busch). Buš je rekao da će ta investicija otvoriti nova radna mesta, ali nije precizirao koliko, piše SEEbiz.

Širom sveta, Siemens je najavio inicijativu za ulaganje oko dve milijarde evra, od čega će otprilike polovina biti u Nemačkoj.

Kompanija je, takođe, najavila ulaganja u SAD, Kinu, Singapur i Španiju. U Nemačkoj, Siemens je najavio ulaganja u Frankfurtu, bavarskom gradu Forhajmu i drugim mestima u Erlangenu.

Portparol kompanije je rekao da Siemens i Siemens Healthineers zapošljavaju oko 20.000 ljudi u Erlangenu, najvećoj kompaniji na svetu.

Buš je rekao da ne vidi da Siemens odbija trend velikih ulaganja u industrijska postrojenja u Nemačkoj, gde je nedavno bila živa javna debata o riziku od deindustrijalizacije.

Porast lokalnih cena električne energije posebno je podstakao bojazan da bi se nemačka industrija mogla suočiti sa sve većim pritiskom stranih konkurenata. Buš je, međutim, primetio da Siemens nije naročito energetski intenzivna kompanija.

Buš je rekao da su drugi faktori kao što su talenat radne snage, visokokvalitetna infrastruktura i okolni poslovni ekosistem važniji za Siemensove investicione odluke. On je istakao visoko cenjene univerzitete i istraživačke centre u ovoj oblasti, koji doprinose obrazovanju visoko kvalifikovanog kadra, čije kvalivikacije Siemens ceni i neguje.

Biznis.rs

Tags
Back to top button