Zbog troškova restrukturiranja – dobit UBS-a prepolovljena u 2016. – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Zbog troškova restrukturiranja – dobit UBS-a prepolovljena u 2016.

Švajcarski div UBS je izvestio da su u 2016. godini zabeležili dvostruko manju dobit. Razlog za takav rezultat su visoki troškovi restrukturiranja i krize u delu investicionog bankarstva, koje su povezane sa otežanim uslovima na tržištu.

Neto dobit najveće švajcarske banke u prošloj godini je smanjena za 46 posto u poređenju sa prethodnom godinom, na 3,3 milijarde švajcarskih franaka ili 3,09 milijardi evra. Poslovni rezultati obuhvataju iznos od 693 miliona franaka rezervisanih za potencijalne pravne troškove i 1,4 milijardi franka, koliko su iznosili troškovi restrukturiranja.

Iz UBS-a poručuju da su prošle godine uspeeli da smanje troškove za 1,6 milijardi franka, gotovo 50 posto više nego u prethodnoj godini, i da su na putu postizanja zacrtane 2,1 milijarde franaka ušteda na kraju ovu godine.

Ultraniske kamatne stope u mnogim zemljama su pritisnule zarade banaka od tradicionalnih aktivnosti kreditiranja, a regulatorne mere za poboljšanje njihovih kapaciteta za apsorpciju eventualnih gubitaka primoravaju ih na još veća izdvajanja za rezervacije.

Uprkos kontinuiranoj neizvesnosti na makroekonomskom planu, geopolitičkim napetostima i politici koja mestimično unosi razdor, UBS poručuje da je počeo da uočava jačanje poverenja ulagača, posebno u SAD-u, što bi moglo dovesti do boljih rezultata u delu poslovanja sa upravljanjem bogatstvom. Iz UBS-a takođe dodaju i da bi niske i negativne kamatne stope mogle biti anulirane efektima viših kamatnih stopa u SAD-u.

Tags
Back to top button