Bank of China počela sa radom u Srbiji – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Bank of China počela sa radom u Srbiji

Kineska banka, koja će pružati usluge u zemljama regiona, otvorena je u Beogradu.

Predsednik Srbije Tomilsav Nikolić kazao je da se od Kineske banke “očekuje realizacija finansiranja izgradnje proizvodnih pogona, što podrazumeva veliki broj zapošljavanja građana Srbije”.

Roba proizvedena u njima biće plasirana na tržištu većem od milijardu ljudi na osnovu jedinstvenih slobodno trgovinskih sporazuma koje Srbija ima sa Rusijom, EU i drugim državama po preferencijalnim uslovima i bez carine“, kazao je Nikolić.

Predsednik Upravnog odbora Kineske banke Guoli Tijan  rekao je da se nada da će otvaranjem banke biti produbljena saradnja između dve zemlje, u korist privrede i stanovništva.

On je istakao da se poslednjih godina unapređivala ekonomska saradnja Srbije i Kine i da je Srbija postala prvi strateški partner Kine u regionu.

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio da će se otvaranjem Kineske banke produbiti kvalitet saradnje dvie zemlje i da se očekuje da Srbija preko te banke jeftinije finansira svoj dug.

Banka će doprineti i benefitima koji nisu usmereni samo na kratkoročno finansiranje već i na dugoročno, kako zahtevaju projekti u energetici”, rekao je Vujović.

Prema rečima ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga, Kineska banka u Srbiji neće izneveriti očekivanja već će produbiti stratešku saradnju.

Dolazak banke je posledica dogovora o strateškom pratnerstvu predsednika Srbije Tomislva Nikolića i predsednika Kine Si Djinpinga“, podsjetio je Li Mančang.

Ta banka će, kako je istakao ambasador, pružati usluge zemljama iz regiona Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i zemljama bivše Jugoslavije.

Kineska banka će u Srbiji poslovati pod imenom “Bank of China Srbija a.d. Beograd”.

Kineska banka osnovana je 1912. godine u Šangaju i danas posluje u 51 državi sveta. Ta banka se bavi investicionim bankarstvom, osiguranjem, direktnim investicijama, upravljanjem fondovima i lizingom aviona.

Prema podacima časopisa “Banker” Kineska banka je četvrta po visini kapitala među 1.000 banaka u svetu, a na isto mesto je po tržišnoj vrednosti svrstava i “Fords global 2000”.

Na kraju 2015. godine ukupna aktiva te banke je dostigla iznos od 2.590 milijardi dolara.
Kineska banka je 2013. godine počela da radi u Mađarskoj, 2015. je otvorila filijalu u Pragu, a 2016. u Beču.

Tags
Back to top button