Kako “millennialsi” gledaju na današnje bankarstvo? – Bankar.rs
ANALIZESLIDER

Kako “millennialsi” gledaju na današnje bankarstvo?

Millennialsi su generacija (po grubim procenama) rođena između 1980. i 2000. godine koja je dobila nadimak – Y. Millennialsi su društvo koje je odraslo drastično drugačije od svih generacija pre – uz tehnologiju, obrazovane roditelje i sa planom za budućnost. Predstavljaju prave multitaskere za koje se očekuje da imaju i do osam različitih karijera u životu, a još mnogo više interesovanja i životnih promena. Pokrenuli su jednu potpuno novu eru komunikacije, emotivnih i poslovnih odnosa. 

Generacija Y poseduje internet, poseduje golemu kupovnu moć, a način razmišljanja ove generacije upravlja i načinom na koji im se obraćamo. Komunikacija s njima zahteva vrlo puno kreativnosti i svežine jer je to generacija već naviknuta na neverovatnu brzinu i protok informacija. U komunikacijskoj džungli su naučili ignorisati podatke koji ih ne zanimaju i zadržati se na onima koje imaju informativnu ili edukativnu snagu.

Neka od istraživanja koja su sprovedena o prvoj online generaciji su od velike pomoći i i za banke.

Medijski gigant “Viacom Media Networks” sprovela je istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama koje je trajalo više godina, a učešće je uzelo preko 10.000 ispitanika. Ovo su njihovi stavovi o sadašnjem stanju:

 • Pre svega, millennialsi su uvereni da je današnji način poslovanja banaka najrizičniji tj najpodobniji za “veliku promenu”. Čak šta više, njihova očekivanja za velikim promenama duplo su veća kada je u pitanju bankarstvo za razliku od industrije telekomunikacija, načina trgovine, upravljanja domaćinstvom…
 • 53% ispitanika smatra da njihova trenutna banka ne nudi apsolutno ništa drugačije u odnosu na ostale banke-konkurente, smatrajući da su sve ponude banaka relativno iste i da je teško izdvojiti bilo kakvu posebnost. Dodatno, 33% učesnika ankete je pozitivno odgovorilo da će sigurno u narednih par godina promeniti banku.
 • Možda zvuči šaljivo, ali čak 73% ispitanika je odgovorilo da bi radije posetilo zubara nego čekalo u redu u filijali banke. To puno govori o načinu kako bi banke trebalo da menjaju svoj stil poslovanja i direktne komunikacije sa klijentima.
 • Kada su u pitanju nacionalni američki brendovi prema kojima millennialsi gaje najmanje simpatije, sve 4 najveće američke banke (JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo) zauzimaju kranja – poslednja mjesta na toj listi.

Kada su u pitanju očekivanja, ovo su njihovi odgovori:

 • 68% ispitanika je uvereno da će se u narednih 5 godina drastično promeniti način na koji pristupamo svom novcu,
 • 70% ispitanika je uvjereno da će se u narednih 5 godina drastično promeniti način na koji plaćamo proizvode i usluge,
 • 33% ispitanika je uvereno da nam u narednih 5 godina u svrhu upravljanja novcem, kao i plaćanja novcem, banke uopšte neće biti potrebne.

Jednom rečju, millennialsi ne vole današnje banke. Polovina učesnika u anketi je odgovorila da očekuje da će glavnu promenu u budućem bankarskom poslovanju određivati start-up kompanije, i da će glavne promene doći “izvan industrije”.

Verujemo da je i svima vrlo lako pretpostaviti – koga onda millennialsi vole? Čak 73% ispitanika je odgovorilo da bi se iskreno obradovalo da bankarsku industriju “poremete” GOOGLE, AMAZON, APPLE, PAYPAL ili SQUARE.

Još jedno zanimljivo istraživanje sa istom grupom ispitanika sprovelo je i Nezavisno udruženje bankara u SAD-a, koje je pokazalo da:

 • 74% millennials-a je potvrdilo da je mobilno bankarstvo veoma važno za njih,
 • 24% millennials-a je potvrdilo da u svom džepu najčešće nosi svega 5 dolara keša.

Istraživanje koje je nedavno uradila The Bank of New York Mellon Corp govori zanimljiv podatak, da bi millennialsi najradije sa bankom komunicirali putem e-maila ili website-a – čak 40% ispitanika, dok je svega 23% odgovorilo da u obzir dolazi i poseta poslovnici banke.

Generacija Y je vrlo velika, dobro obrazovana i prilično bogata, a to su bitni razlozi koji uz navedene stavove govore da banke moraju voditi računa o njima i da će ostvariti zaradu samo ukoliko:

 1. Usmere resurse na razvoj mobilnog bankarstva koje će odgovarati očekivanjima mladih,
 2. Povrate poverenje u banke, nakon brojnih afera i godina krize,
 3. Poboljašaju društveno odgovorno poslovanje i povećaju podršku vrednostima koje generacija Y smatra važnim,
 4. Konstanto osluškuju potrebe, ulažu u razvoj i poboljšanje svojih proizvoda i načina komunikacije.

Nove generacije zahtevaju nov pristup. Da li i koliko naše banke odgovaraju na sve veće zahteve mladih generacija?

Bankarstvo.rs

Tags
Back to top button