Tri banke koje posluju u Srbiji preuzimaju Alfa banku – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Tri banke koje posluju u Srbiji preuzimaju Alfa banku

AIK banka je juče postigla dogovor po kojem će preuzeti deo grčke Alfa banke, piše Danas.

Kako je listu potvrđeno iz više izvora, čitav aranžman vezan za povlačenje Alfe iz Srbije trebalo bi da uključi još i Komercijalnu banku i Sosijete ženeral.

Prema ovim navodima, dogovor je da Komercijalna banka preuzme korporativni deo poslovanja Alfe, to jest privredni sektor, da Sosijete ženeral uzme klijente iz segmenta stanovništva, dok će AIK banci prevashodno pripasti nekretnine Alfe, kojih ima oko 50 širom Srbije.

Ponuda Alfi je finalizovana, a prema planu, čitava transakcija trebalo bi da bude završena do februara naredne godine. Pre toga je potrebno da kupci dobiju odobrenja Narodne banke Srbije, kao i Komisije za zaštitu konkurencije, a kako saznajemo, u NBS do pre par dana nije stigao nikakav zvaničan zahtev oko ovih transakcija.

List Danas piše da je povlačenje Alfa banke iz Srbije nije iznenađujuće, budući da je banka prošle godine zabeležila minus od preko 1,1 milijardu dinara, a i izveštaji za prvih devet meseci ove godine takođe pokazuju gubitak. To je samo nastavak negativnog trenda iz prethodnih godina, što se vidi iz toga što je krajem 2013. akumulirani gubitak banke bio čak 13,5 milijardi dinara.

Back to top button