Sberbank želi da zapleni imovinu kompanije Glencore – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Sberbank želi da zapleni imovinu kompanije Glencore

Najveća ruska banka pokušava da zapleni deo imovine kompanije Glencore u Rusiji kao kompenzaciju za, kako je saopštila, neplaćeni dug za trgovinu naftom.

Sberbank traži od moskovskog suda 114,8 miliona evra odštete nakon što je njena švajcarska jedinica za trgovinu robom prodala naftu kompaniji Glencore, ali nikada nije primila uplatu, prema dokumentima objavljenim na internet stranici suda.

Ovu vest preneo je Bloomberg sa zaključkom kako je sve manja bezbednost imovine međunarodnih kompanija koje su nastavile da posluju u Rusiji otkako je rat u Ukrajini izazvao nekoliko talasa sankcija i mera odmazde Zapada. Moskva je ove godine zaplenila lokalne operacije nekoliko međunarodnih holdinga, uključujući francuski Danone i danski Carlsberg.

Ipak, švajcarski Glencore — koji ima dugogodišnje veze u Rusiji i čijeg je bivšeg izvršnog direktora Vladimir Putin odlikovao Ordenom prijateljstva 2017. godine — do sada je izbegavao pretnju eksproprijacijom.

U predmetu moskovskog suda, koji je zakazan za 16.30 časova po lokalnom vremenu u četvrtak, Sberbank traži udeo u ruskoj imovini kompanije Glencore, kao i njenog partnera za trgovinu žitom Viterra, kao kompenzaciju za dug za naftu.

Sberbanku su sankcionisale SAD, Evropska unija i neki drugi regioni i zabranjen joj je pristup SWIFT bankarskoj mreži, čime je sprečena da prima uplate od svojih bivših poslovnih partnera. Banka je prvi put podnela tužbu u julu i prvobitno je tražila da se akcije zamrznu pre donošenja konačne odluke o slučaju.

Ruska imovina Glencore-a, koju Sberbanka pokušava da zapleni, uključuje 0,6 odsto udela u naftnom gigantu Rosneftu i 10,6 odsto En+ Group International, matične kompanije ruskog proizvođača aluminijuma United Rusal International.

Sberbanka takođe traži udeo u kompaniji za trgovinu žitom ranije poznatom kao Viterra Rus i jednom mlinu u Rostovskoj oblasti, koji su deo Viterre sa sedištem u Roterdamu. Američka kompanija Bunge pristala je da kupi Viterru za 8,2 milijarde dolara u akcijama i gotovini u junu.

Glencore je saopštio da neće poslovati sa Rusijom. Svoje udele u Rosneftu i En+ je u dokumentima zabeležio “kao nulu”, istakavši da „ne postoji realan način da se izađe iz ovih uloga u trenutnom okruženju“. Viterra je ove godine napustila rusko izvozno tržište žitarica.

Biznis.rs

Tags
Back to top button